Spaghetti met zeevruchten

Foto Cathy Van de Moortele

Mensen denken meestal aan spaghetti bolognaise als ze praten over spaghetti. Maar er zijn zoveel mogelijkheden met pasta, je moet gewoon een beetje je horizon verruimen en inspiratie opdoen. Vandaag maken we spaghetti alla chitarra met zeevruchten en schelvis. De roomsaus maakt het extra lekker. Drink je er een glaasje witte wijn bij?
De chitarra is een Italiaans keukengereedschap om pastavellen te verwerken tot dunne, platte sliertjes in 2 formaten. Ik heb vandaag de dunste optie gekozen. 

Wat hebben we nodig:
  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 stukje rode chilipeper, ontpit en fijngesnipperd
  • 30 ml witte wijn
  • 350 ml room
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • 125 gr witte vis, in blokjes gesneden (ik heb schelvis gebruikt)
  • 250 gr zeevruchten, ontdooid
  • 2 tomaten, ontpit en in blokjes gesneden
  • platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Verwerk het pastadeeg tot lange vellen en daarna tot spaghetti.
  • Laat de spaghetti kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die alvast op warmte.
  • In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie warm worden.
  • Fruit het sjalotje glazig. Laat het niet kleuren.
  • Voeg de chili toe en laat die even meegaren.
  • Blus de sjalotsnippers met witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de room toe en kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Kook de pasta al dente.
  • Voeg de blokjes vis en de zeevruchten toe aan de saus en warm door.
  • Meng de beetgare spaghetti onder de vis en zeevruchten en warm nog even goed door.
  • Roer de tomatenblokjes door de pasta en werk af met platte peterselie.
  • Serveer in 2 diepe kommen.
TIP:

Heb je scampi in huis? Pel ze, verwijder het darmkanaal en snij ze in 3 als ze groot zijn. Voeg ze ook toe aan de zeevruchten.
Geen zin om verse pasta te maken? Het koelvak in de supermarkt verkoopt ook verse pasta.
Ik heb mijn pasta afgewerkt met microgreens van Chefsboeket.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties