Hawawshi uit Egypte

Foto Cathy Van de Moortele

Streetfood uit Egypte maar dan in eigen land gemaakt. Een mooie samenwerking tussen 2 keukens. Ik hou van deze kookworkshops, waar we samen discussiƫren over de pittigheid van een vulling en de bijhorende kruiden. Het deeg voor de pitabroden maakte ik thuis al klaar, het gehakt werd ter plaatse aangemaakt. Nadat de pitabroden gebakken zijn, snij je ze voorzichtig open en vul je ze met het gehakt. Klaar voor een tweede bakbeurt. Neem er je tijd voor, zodat het gehakt mooi kan garen. Smakelijk!

Foto Cathy Van de Moortele

Wat hebben we nodig:

  • 250 ml water, lauwwarm
  • 15 gr verse gist
  • 7 gr fijne griessuiker
  • 500 gr witte broodbloem
  • snuifje zout
  • semola
  • 500 gr rundergehakt met vet
  • 200 gr uien, gepeld en gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 tomaat, ontpit en grof gesneden
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 2 groene Turkse puntpaprika's, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1 pittige groene peper, schoongemaakt en ontpit en gesnipperd
  • zout naar smaak
  • peper van de molen
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 eetlepel vegeta
  • 1/2 eetlepel komijnpoeder
  • nootmuskaat, vers geraspt
  • enkele chilivlokjes
  • 1 koffielepel bloem
  • zonnebloemolie

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de helft van het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op met de suiker.
  • Laat het gistpapje 10 min staan zodat het schuimig wordt.
  • Doe de bloem bij de gist en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden, terwijl je er langzaam de rest van het water en het zout aan toevoegt.
  • Kneed tot een glad deeg.
  • Bol het deeg op en laat het 45 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Bestuif je werkblad met wat semola en keer de kom om op het werkblad.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke delen.
  • Bol de porties op en zorg dat er lucht in de deegballetjes ingesloten zit.
  • Leg de deegballetjes op wat semola op je werkblad en dek af met een handdoek.
  • Laat het deeg 15 min rusten.
  • Rol telkens 1 balletje deeg uit tot een cirkel. 
  • Laat alle cirkels deeg 45 min rijzen onder een handdoek. Zorg dat er onder elk lapje deeg wat semola ligt, zodat het deeg niet vastkleeft aan het werkblad.
  • Ondertussen maken we de vulling: doe het gehakt in de kom van de Kenwood.
  • Cutter de uien zo fijn mogelijk in de keuken robot. Voeg de knoflook, tomaat, peterselie, puntpaprika en chili toe en cutter opnieuw fijn. Doe deze mix bij het vlees.
  • Gebruik de K-haak om het vlees te mengen met de uienmix.
  • Voeg de kruiden en de bloem toe en meng verder tot een homogene pasta.
  • Laat het vlees 30 min rusten terwijl de broodjes aan het rijzen zijn.
  • Zet een gietijzeren pan op het vuur en laat die goed warm worden. Ik ga tot stand 7 van 9 standen.
  • Gebruik een spatel om een pitabroodje op te tillen en in de pan te leggen. Neem de broodjes niet met je handen vast, zodat ze niet kunnen scheuren.
  • Laat het broodje aan Ć©Ć©n kant lichtjes kleuren. Van zodra het brood begint op te blazen, draai je het om met de spatel.
  • Leg nu de spatel op het pitabrood terwijl de andere kant bakt.
  • Druk de spatel lichtjes op het brood, zodat het mooi opblaast.
  • Draai het brood nogmaals om in de pan en laat het mooi opblazen.
  • Laat het pitabrood afkoelen op een rooster.
  • Veeg de pan schoon met een prop keukenpapier, zodat er geen semola meer in ligt (anders zal die verbranden).
  • Ga zo verder tot alle broden afgebakken zijn.
  • Gebruik een schaar om een snede te maken in de bovenkant van het pitabrood, zodat je een soort "open portemonnee" krijgt.
  • Verdeel de gehaktvulling in 10 gelijke porties.
  • Vul elk pitabrood met een portie vulling en druk die goed aan in het brood.
  • Bestrijk de pitabroden aan weerszijden met wat olie.
  • Warm de pan weer goed op en bak de pitabroden mooi bruin aan beide zijden.
  • Zet daarna een deksel over het brood en laat het vlees verder garen op mindere warmte.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je kan de hawawshi ook afbakken in een grilltoestel.

Foto Cathy Van de Moortele



Foto Cathy Van de Moortele







Reacties