Linguine met kokkels in provençaalse saus

Foto Cathy Van de Moortele

Omdat pasta nog altijd top favoriet is bij mij, dit gerecht met kokkels. De kokkels kocht ik in Sluis, in die grote viswinkel. Een echt paradijs is dat daar, ik weet niet waar ik eerst moet kijken en heb ook altijd een karrenvracht vis mee naar huis.
De kokkels zijn snel klaar en ik hou van hun delicate smaak. De zachte groentjes erbij, maken het extra lekker.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 50 ml witte wijn
  • 170 gr courgette, in fijne brunoise gesneden
  • 100 gr aubergine, in fijne brunoise gesneden
  • 140 gr tomaten, in fijne brunoise gesneden
  • 100 gr rode paprika, in fijne brunoise gesneden
  • peper van de molen
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 zakje kokkels, gewassen en gesorteerd (kapotte schelpen weggooien)
  • platte peterselie, gesnipperd
  • Aleppo peper (pul biber)

Hoe gaan we te werk:

  • Doe wat olijfolie in een zware pot, type Le Creuset en warm die op.
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Kruid met zout.
  • Blus de uien met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de groentjes toe en laat ze zacht worden.
  • Kruid met peper, zout en knoflook.
  • Voeg de kokkels toe aan de pot en zet er een deksel op. Zet het vuur hoog.
  • Ondertussen kook je de linguine beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Meng de pasta onder de kokkels en de groentjes en voeg wat van het pastakookvocht toe.
  • Werk af met platte peterselie en Aleppo peper.

TIP:

Ik maak mijn linguine zelf, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem. Geen zin om zelf pasta te maken? Kijk dan eens in de versafdeling van de supermarkt, je vindt er vast ook linguine.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties