Fish & chips

Foto Cathy Van de Moortele

Tijdens een lunch uitstapje in de buurt, koos mijn man voor fish & chips. Het beslag van de vis vind ik altijd heel boeiend. Knapperig, het omhult de vis goed en het doet je verlangen naar meer. In de UK zijn de "mushy peas" een must bij dit gerecht, maar ik ben al blij met de vis en de handgesneden frieten.

Wat hebben we nodig:

  • zonnebloemolie
  • 450 gr kabeljauwfilets, in porties gesneden
  • witte peper
  • zout
  • 225 gr bloem + extra
  • 250 ml pils, ijskoud
  • 20 gr bakpoeder

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de zonnebloemolie op 190°C.
  • Dep de visfilets goed droog met keukenpapier.
  • Kruid de vis aan beide zijden met peper en zout.
  • Maak een beslag van de bloem, het bier en het bakpoeder.
  • Het beslag moet dik genoeg zijn zodat het niet van de vis afdrupt en mooi blijft kleven.
  • Bestuif de visfilets met extra bloem en haal ze dan voorzichtig door het beslag. 
  • Laat overtollig beslag afdruppen en leg de visfilets voorzichtig in de hete olie.
  • Laat de vis 4 min bakken en laat hem dan uitlekken op keukenpapier.

TIP:

Snij de frieten met de hand. Ik hou van dikke frieten bij deze vis. Pocheer de frieten op 150°C graden tot ze een klein korstje krijgen. Laat de gepocheerde frieten afkoelen op keukenpapier. Bak ze goudbruin en krokant op 180°C.
Gebruik frietaardappelen voor het beste resultaat.
Vergeet niet om verse tartaar te maken bij deze fish & chips.

Reacties