Bosbessenmuffins
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik koop elke week een halve kilo bosbessen. Voor in de yoghurt met zelfgemaakte granola of als tussendoortje, altijd lekker. Deze week had ik een kilootje in huis gehaald, met het oog op bosbessenmuffins. Dat maakt het nog extra lekker natuurlijk. Bak ze niet langer dan nodig, liever iets minder lang dan te lang.
Mijn silicone muffinvormen staan op het werk en ze worden daar heel vaak gebruikt. Gelukkig heb ik ook nog een metalen muffinpan en die geeft nog altijd het beste resultaat: mooi gekleurd, mals en smeuĂŻg.
Wat hebben we nodig:
- 100 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 240 gr fijne griessuiker + extra voor de afwerking
- 2 eieren
- 1 koffielepel vanille essence
- 280 gr patisseriebloem
- snuifje zout
- 6 gr bakpoeder
- 120 ml melk
- 280 gr verse bosbessen
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Zet een grote muffinpan klaar en voorzie die van papieren muffinvormpjes.
- Klop de boter romig. Neem daar je tijd voor, ze moet echt zalvig zijn.
- Voeg de suiker toe en klop goed op.
- Voeg de eieren Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n toe en klop goed na elke toevoeging.
- Ook de vanille mag er bij.
- Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder in een kom.
- Voeg afwisselend bloem en melk toe aan het beslag en klop op tot er geen bloem meer te zien is. Klop niet te lang, om te voorkomen dat je taaie muffins krijgt.
- Plet 40 gr bosbessen en klop die door het beslag.
- De rest van de bosbessen spatel je door het beslag.
- Verdeel het beslag over de 15 vormpjes.
- Strooi over elke muffin nog een klein beetje suiker voor een crunchy topping.
- Bak de muffins 30 - 35 min.
- Haal de muffins na 5 min uit de muffinpan en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Ik gebruik een grote koekjesschep om gelijke porties beslag in de vormpjes te doen.
Gebruik echte vanille essence en geen vanille aroma. Heb je geen vanille essence? Gebruik dan liever niets.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties