Naan

Foto Cathy Van de Moortele

Er zijn heel veel verschillende broodsoorten op de markt. We zijn gewend aan onze Belgische broden maar hoe denk jij over platbroden? Als we een curry eten of we kiezen bijvoorbeeld voor een gerecht uit het Midden-Oosten, dan maak ik daar graag platbroden bij. Ze doen het zeer goed als bestek (je schept er je gerecht mee op - laat de vorken maar in de lade) en wanneer ze nog warm zijn van de oven, dan is dat alleen maar nog lekkerder. 
Neem de tijd om het deeg te laten rijzen: meer smaak. Reken op minstens 90 min maar laat het deeg gerust tot 4u rijzen. Afhankelijk van het gerecht dat je er bij serveert, besmeer je de broden met knoflookboter of gewone boter.

Wat hebben we nodig:

  • 160 ml water, lauwwarm
  • 7 gr korrelgist
  • 10 gr fijne griessuiker
  • 250 gr patisseriebloem
  • snuifje bakpoeder
  • 3 gr zout
  • 1 eetlepel olie
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 45 gr boter, gesmolten

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water met de gist en de suiker in de kom van de Kenwood. Meng alles met een garde.
  • Laat dit gistpapje 15 min staan, tot het schuimig wordt.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout in een kom.
  • Voeg deze droge ingrediënten toe aan het gistpapje en laat de Kenwood het deeg kneden.
  • Voeg ook de olie toe en laat nog enkele minuten verder kneden.
  • Vorm een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg minstens 90 min en tot 4u rijzen.
  • Haal het verdubbelde deeg uit de kom en ontgas het door er met je vuisten in te slaan.
  • Dek af en laat het deeg 10 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties.
  • Bol de porties op en dek ze af met een handdoek.
  • Zet een zware, gietijzeren pan op het vuur. Ik gebruik hiervoor een platte gietijzeren pan zonder rand.
  • Warm de pan heel goed op, tot ze net begint te roken.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem.
  • Strooi wat gesnipperde peterselie op de plank en leg er een eerste portie deeg op.
  • Duw het deeg voorzichtig plat en rol de eerste portie deeg uit. Rol niet over en weer met je deegrol, maar enkel in 1 richting.
  • Rol het deeg zo dun mogelijk uit.
  • Draai het brood om en bevochtig de andere kant lichtjes met wat water. Dit zorgt er voor dat het deeg goed aan de pan blijft kleven. 
  • Leg het brood op de kant met water in de hete pan.
  • Laat het brood kleuren. Van zodra de randjes opdrogen en er zich luchtbellen vormen, mag je het brood omdraaien.
  • Zet een deksel over het brood en bak de andere kant kort (30 sec).
  • Meteen na het bakken, bestrijk je het brood met de (knoflook)boter. Hou de broden warm in een handdoek.

TIP:

Je kan de broden ook met verse koriander bestrooien ipv peterselie.
Ik gebruik de koepel van mijn broodbakbol als deksel op de pan.
Naan is best wanneer je het nog warm eet.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties