Kippenbouten met aardappelpartjes in de oven
Foto Cathy Van de Moortele |
Neem je tijd om de kippenbouten te marineren. Je kan dat gerust daags voordien al doen. Zet de kippenbouten afgedekt in de koelkast en zorg dat ze al op kamertemperatuur zijn wanneer je ze wil gebruiken.
Wat hebben we nodig:
- 600 gr kippenonderbouten, drooggedept
- 120 gr Griekse yoghurt 10%
- 30 gr paprikapuree
- zoet paprikapoeder
- thijm
- peper van de molen
- Aleppo peper (pul biber)
- 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
- 1 kippenbouillonblokje, verkruimeld
- sap van 1/2 citroen
- olijfolie
- 500 gr frietaardappelen, geschild en in partjes gesneden
- 2 kleine uien, gepeld en in parten gesneden
- 1 rode paprika, schoongemaakt en in brede repen gesneden
- olijfolie
- enkele klontjes boter
- 100 ml heet water
- platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Doe de kippenbouten in een kom en voeg de yoghurt, paprikapuree, paprikapoeder, thijm, peper, zout, Aleppo peper, knoflook en bouillonblokje toe. Roer het citroensap er door.
- Masseer alles netjes in de bouten.
- Dek af met plastic folie en zet de kip in de koelkast om te marineren.
- Haal de kip uit de koelkast en laat ze op temperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 200°C en zet een grote ovenschaal klaar.
- Voorzie een laagje olijfolie in de schaal en leg er de aardappelpartjes, parten ui en paprikarepen in. Kruid de aardappeltjes en groenten met peper, zout en thijm en hussel ze door elkaar, zodat ze allemaal een laagje olie krijgen.
- Voeg de kip met marinade toe en meng alles door elkaar.
- Leg enkele klontjes boter tussen de ingrediënten.
- Giet 100 ml heet water in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en zet de schaal voor anderhalf uur in de oven.
- Verwijder de aluminiumfolie en verhoog de temperatuur naar 240°C. Laat de ovenschaal nog 15 min in de oven staan.
- Werk af met peterselie.
TIP:
Geef een groene salade bij deze kippenbouten.
Neem een grote ovenschaal, zodat alles in 1 laag ligt.
Schil de aardappelen en snij ze middendoor. Snij elke helft in 3 parten. Neem aardappelen van dezelfde grootte zodat ze tegelijkertijd gaar zijn.
Lepel de saus over de aardappeltjes en kip op je bord.
Reacties