Gebrande aubergine met rigatoni en tahini
Foto Cathy Van de Moortele |
Toen mijn dochter vroeg of ze met twee konden langskomen tegen etenstijd, ging ik meteen op zoek naar een geschikt recept. Een vegan maaltijd. Dit recept vond ik op de website van Yotam Ottolenghi en wat ben ik blij dat ik het tegenkwam. Heerlijk is dit gerecht. Bijzonder smaakvol en romig. Je hebt er wat tijd en voorbereiding voor nodig, maar dat is het zeker waard. Haal de grillpan maar al boven of pof de aubergines op de BBQ.
Wat hebben we nodig:
- 5 grote aubergines
- olijfolie
- zout
- peper
- 200 gr rijpe tomaten
- 150 gr ui, gepeld en in parten gesneden
- 1 rode peper
- 50 gr paprikapuree (of tomatenpuree van een goed merk)
- 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- 300 gr rigatone 24 (grote rigatoni)
- 80 gr tahini (Arabische winkel)
- 75 gr water
- sap van 1/4 citroen
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- witte peper
- zout
- platte peterselie, gesnipperd
- Aleppo peper (pul biber)
Hoe gaan we te werk:
- Zet een gietijzeren grillpan op het vuur en warm ze heel goed op.
- Prik 3 aubergines in met een vork. Doe dat over de hele aubergine, het is nodig om de stoom vrij te laten tijdens het roosteren.
- Van zodra de pan begint te roken, leg je de 3 aubergines in de pan.
- Draai ze regelmatig met een grote tang, zodat ze aan alle zijden kunnen roosteren.
- Dit proces neemt zo'n 45 min in beslag, neem er dus je tijd voor. De aubergines moeten een beetje verbranden aan de buitenkant en heel zacht zijn vanbinnen.
- Je zal zien dat de aubergines gaar zijn, wanneer het vel begint los te laten en de aubergines invallen.
- Haal de geroosterde aubergines uit de pan en leg ze even op een rooster vooraleer je ze opensnijdt, zodat overtollig sap kan wegvloeien.
- Snij de aubergines open en schraap het vruchtvlees er uit. Doe het vruchtvlees in de keukenrobot met het mes.
- Ondertussen verwarm je de oven voor op 240°C. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Snij de boven- en onderkanten van de twee andere aubergines weg. Snij de aubergines in dikke plakken en daarna in blokjes.
- Doe de aubergineblokjes in een kom en drizzle er wat olijfolie overheen. Kruid met peper en zout.
- Verdeel deze aubergineblokjes over de bakplaat en rooster ze in de oven. Hussel ze na een kwartiertje om en laat ze nog 15 min verder bakken, tot ze goudbruin en zacht zijn.
- In een kom meng je de tomaten met de partjes ui en het pepertje met een beetje olijfolie. Kruid met peper en zout.
- Gebruik dezelfde grillpan om deze groenten te roosteren. Ze mogen een beetje blakeren. Draai ze regelmatig om zodat alle zijden kleuren.
- Doe 60 ml olijfolie in een diepe hapjespan en warm die op.
- Roer de paprikapuree door de olie en bak die even mee.
- Voeg de knoflook en het paprikapoeder toe en laat alles op een zacht vuurtje trekken.
- Doe deze kruidige saus in de keukenrobot, samen met het vruchtvlees van de aubergines en de gegrilde groenten (verwijder het steeltje van de rode peper en haal eventueel de pitjes eruit). Blitz alles tot een gladde saus.
- Breng deze saus weer oven in de diepe hapjespan en hou ze warm.
- Kook de pasta beetgaar in ruim, gezouten water.
- Voeg de al dente pasta toe aan de saus.
- Meng de ovengebakken aubergineblokjes met gesnipperde peterselie en een drizzle olijfolie in een kom.
- De helft daarvan doe je bij de saus.
- Maak nu de tahinisaus: meng de tahini (schud de pot eerst goed zodat er geen olie meer vanboven staat) met het water, het citroensap en de knoflook. Kruid met witte peper en zout.
- Schep de pasta met de saus op een groot bord.
- Lepel er de rest van de aubergineblokjes met peterselie over en drizzle de tahinisaus over het pastagerecht.
- Werk af met nog wat extra olijfolie en Aleppo peper.
TIP:
Om knoflook te raspen gebruik ik graag mijn microplane. Het resultaat is superfijn.
De beste tahini die ik ooit gebruikt heb, koop ik in Arabische winkeltjes; bv Amina Supermarket in Brugge. Deze tahini kan je ook kopen bij bol.com maar dan wel meteen per twee stuks. Dit is ook de tahini die ik gebruik om hummus te maken.
Je kan ook conchiglie gebruiken voor dit recept, maar kies dan ook wel een grotere soort (niet te grootste die je kan opvullen).
De paprikapuree en Aleppo peper vind je ook in Arabische winkeltjes.
Aubergines kan je ook poffen in de oven. Prik ze in met een vork, besprenkel ze met olijfolie en wikkel ze in aluminiumfolie. Pof de aubergines ongeveer een uur in een oven van 220°C. Ze zullen niet dezelfde rooksmaak hebben als in de grillpan of op de BBQ, maar ze zullen ook lekker zijn.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties