Brood & boterpudding
Foto Cathy Van de Moortele |
Een Britse variant op onze broodpudding. Er stond nog een half pain de mie in mijn kast en dat wou ik toch nog ergens voor gebruiken. Ik zou er toast kunnen van maken, maar ik had zin in dessert en er waren ook nog heel wat eitjes van onze kippen die verwerkt moesten worden. Brood & boterpudding dus.
Wat hebben we nodig:
- 250 ml verse melk
- 300 ml slagroom
- merg van 1 vanillestokje
- 3 eieren + 1 eierdooier
- 45 gr fijne griessuiker
- 8 sneetjes pain de mie
- 50 gr boerenboter + extra om de schaal in te vetten
- 75 gr multicolor rozijntjes
- zeste van 1/2 citroen
- 20 gr rietsuiker
- bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
- Vet een rechthoekige bakvorm lichtjes in met wat boter.
- Verwarm de melk met de room en de vanille tot die net niet kookt.
- Klop de eieren op met de dooier en de suiker.
- Giet de warme vloeistof geleidelijk aan bij de eieren terwijl je blijft kloppen met een garde om te vermijden dat de eieren gaan stollen.
- Voeg de vanille toe.
- Smeer op elk sneetje brood wat van de boter en snij de sneden in driehoeken. Schik de helft van de sneden brood dakpansgewijs in de ovenschaal.
- Meng de rozijntjes met de citroenzeste en strooi de helft hiervan over het brood.
- Schik hierop de rest van de sneetjes brood en strooi er de andere helft van de rozijnen over.
- Giet de pudding over het brood en laat de schaal 30 min staan terwijl je de oven voorverwarmt op 180°C.
- Strooi de rietsuiker over de broodpudding en schuif hem voor 35 min in de oven of tot hij mooi gekleurd is.
- Bestuif de pudding met bloemsuiker.
TIP:
Deze brood & boterpudding is het lekkerst als hij nog een beetje warm is. Je mag er gerust een bolletje ijs bij geven.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties