Sfeeha

Foto Cathy Van de Moortele

Deze hartige, open vleesbroodjes met tomaat, zijn heel erg populair in Libanon. Warm, met vers citroensap besprenkeld en dikke yoghurt er bij, zijn sfeeha heel erg lekker!
Het deeg maken we zelf en laten we een tijd rusten, zodat het mooi zacht en soepel is voor we het gaan uitrollen. Je zal zo'n 26 broodjes hebben uit dit recept. Geniet er van!

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr patisseriebloem
  • 60 ml melk, lauwwarm
  • 60 ml water, lauwwarm
  • 5 gr korrelgist
  • 10 gr fijne griessuiker
  • scheutje olijfolie
  • snuifje zout
  • 1 tomaat, ontpit en in blokjes gesneden
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 250 gr gehakt (als je lamsgehakt kan krijgen, zoveel te beter)
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 koffielepel 7 spice
  • snuif zout
  • Aleppo peper
  • 1 koffielepel granaatappelmelasse

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een holte in het midden.
  • Giet de melk met het water in de holte en strooi er de gist in met de suiker. Roer dit papje door elkaar en laat het 10 min zo staan.
  • Voeg een scheutje olijfolie en een snuifje zout toe en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Bol het deeg op en laat het 1u30 rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Doe de tomaat met de ui in een kleine blender en mix alles samen. Giet deze mengeling door een zeef en laat het zo goed mogelijk uitlekken boven een kommetje. Reken hier 15 min voor.
  • Meng het uitgelekte uien/tomatenmengsel met het gehakt, de peterselie, de kruiden en de melasse.
  • Verdeel het deeg in 5 delen en rol van elk deeg een balletje. Dek ze af en laat ze 10 min rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem.
  • Rol één deel deeg uit en steek er rondjes uit van zo'n 10cm diameter.
  • Verzamel de deegrestanten en leg ze weer in de lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Leg op elk rondje deeg een eetlepel van het aangemaakte gehakt.
  • Nijp twee tegenovergestelde delen van de cirkel samen en doe dat ook met de andere zijde, zodat je een soort mandje bekomt.
  • Leg de sfeeha op de bakplaat.
  • Ga zo door tot alle deeg en vulling opgebruikt is. De restanten deeg kneed je weer samen en rol je ook weer uit tot nieuwe cirkeltjes.
  • Bak de sfeeha goudbruin in 15 - 17 min.
  • Serveer de sfeeha met dikke yoghurt en sprenkel citroensap over deze hartige broodjes.

TIP:

Granaatappelmelasse en 7 spices koop je in de Turkse of Arabische supermarkt.



Reacties