Kippengehaktballetjes met spaghetti in tomatenroomsaus

Foto Cathy Van de Moortele

Denk je ook wel eens aan Lady & the Tramp bij het zien van gehaktballetjes met spaghetti? Hoe ze samen zuigen aan hetzelfde sliertje spaghetti? Zo romantisch! 
Ik koop niet zo vaak kippengehakt, maar ik maakte een uitzondering voor dit recept. De balletjes worden gebakken in de oven en blijven mooi sappig. De pasta maak ik zelf, maar dat is totally up to you, je kan ook gewoon jouw eigen favo spaghetti merk gebruiken of kiezen voor verse pasta uit het versvak in jouw supermarkt.
Kies een goed merk tomatenblokjes (Mutti draagt mijn voorkeur) voor je tomatensaus, zodat alle smaken kloppen. Laat de saus een tijdje pruttelen, zodat ze nog lekkerder wordt.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr kippengehakt
  • 1/2 kleine ui, gepeld en heel fijn gesnipperd
  • 30 gr panko
  • 50 gr Parmezaans kaas, geraspt + extra voor de afwerking
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • een stukje rode chilipeper, ontpit en fijngesnipperd
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 ei
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • verse basilicum, gescheurd + extra voor de afwerking
  • 100 ml slagroom
  • 20 gr boerenboter
  • verse spaghetti, op basis van 100 gr eieren, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een bakplaat klaar. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie voor een snelle schoonmaak achteraf.
  • In een kom meng je het gehakt met de gesnipperde ui, panko, geraspte kaas, knoflook, peterselie en ei.
  • Kruid met peper en zout en doe er een scheutje olijfolie bij.
  • Maak je handen lichtjes vochtig met een beetje water en vorm balletjes van deze vulling en leg ze op de bakplaat. Schud de bakplaat halverwege de baktijd, zodat de balletjes aan alle zijden kleuren. Bak de balletjes goudbruin. Reken hiervoor zo'n 25 min.
  • Ondertussen maak je de tomatensaus klaar: laat wat olijfolie warm worden in een pot en fruit de uisnippers glazig. Voeg de knoflook toe en bak die even mee.
  • Roer de paprikapuree door de uien en bak die even mee om alle smaak vrij te geven.
  • Giet de tomatenblokjes bij de uien. Spoel het blik uit en voeg dat water (een half blik water is voldoende) toe aan de saus. Zo verlies je niets van de tomaten in het blik.
  • Warm de saus eerst goed door en laat ze dan op een laag vuurtje een half uur pruttelen.
  • Kruid met peper, zout en gescheurde basilicumblaadjes.
  • Roer de room door de saus en laat er het klontje boter in smelten. Laat de saus homogeen worden.
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water en voeg hem toe aan de saus. 
  • Doe ook de balletjes bij de saus.
  • Schep de spaghetti met kippengehaktballetjes in 2 diepe kommen.
  • Werk af met Parmezaanse kaas, basilicum en een drizzle olijfolie.

TIP:

Wil je de saus pittig? Voeg dan ook wat chilivlokjes toe aan de uien.
Ik had 38 balletjes uit deze hoeveelheid. Ze hebben niet allemaal de pasta gehaald, als je begrijpt wat ik bedoel.

Reacties