Zoetzure balletjes

Foto Cathy Van de Moortele

Toen ik nog een student was in Eeklo, moest ik mezelf zien te beredderen met zelfgemaakte maaltijden die ik me kon veroorloven. Vaak was ik al door mijn weekgeld op dinsdag en moest ik creatief zijn voor de rest van de week. Ik herinner met de potten zoetzure saus van Uncle Ben's en die at ik dan, met rijst. In mijn hoofd waren er ook gehaktballetjes bij, maar dat zal allicht niet zo geweest zijn.
Een nostalgisch recept: zoetzure balletjes... For old times' sake.
Deze soepkommetjes vond ik op de James Cooke webshop en ze zijn zo veelzijdig in gebruik. Niet alleen voor soep dus, maar ook voor deze zoetzure balletjes, om chips in te presenteren of voor een heerlijke dip.

Wat hebben we nodig:

  • 600 gr gemengd gehakt
  • 120 - 150 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 130 ml melk
  • peper van de molen
  • zout 
  • 1 eetlepel mosterd
  • 30 gr donkerbruine suiker
  • 20 gr ketchup
  • 150 ml water
  • 75 ml azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 15 gr maïzena
  • zonnebloemolie
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in repen gesneden
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1 gele paprika, schoongemaakt en in repen gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in een kom.
  • Voeg er het paneermeel (120 gr) aan toe, samen met het ei en de melk.
  • Kruid met peper, zout en mosterd.
  • Meng goed door elkaar. Blijft het gehakt teveel aan de handen kleven? Voeg dan extra paneermeel toe.
  • Rol balletjes van het gehakt en leg ze op een bord.
  • Voor de saus meng je de suiker, ketchup, het water, de azijn en de mosterd in een pot op het fornuis. 
  • Warm de saus goed op.
  • Los de maïzena op in een beetje water en voeg die toe aan de hete saus. Warm nog even goed door.
  • Laat olie warm worden in een pan.
  • Bak de balletjes bruin aan alle zijden en breng ze daarna over in de saus. Laat ze sudderen op lage warmte tot ze gaar zijn.
  • In diezelfde pan fruit je de uien glazig.
  • Voeg de paprikareepjes toe en laat die ook zacht worden (of beetgaar als je dat liever hebt). 
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de groenten toe aan de saus met balletjes.

TIP:

De kommetjes mogen ook gebruikt worden in de microgolf. Makkelijk om een kleine portie (inhoud van de kommetjes is 400 ml) op te warmen voor die late night cravings.

Foto Cathy Van de Moortele






Reacties