Herfstkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Elke dag opnieuw ga ik op zoek naar inspiratie voor een dessert, een ovenschotel, soep of een manier om aardappelen weer uit te vinden. Deze keer dunne, krokante koekjes die een laagje oranje chocolade krijgen als afwerking. Wil je ze ook graag maken?

Wat hebben we nodig:

  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 60 gr lichtbruine suiker
  • vanille extract
  • 1 ei
  • 200 gr patisseriebloem
  • 2 gr bakpoeder
  • 60 gr krenten
  • 30 gr oranje chocolade callets van Callebaut
  • 22 donkere chocolade callets van Callebaut

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg de suiker toe en klop beide samen tot een homogeen mengsel. 
  • Geef het beslag smaak met vanille extract en klop er ook het ei door, tot het volledig is opgenomen.
  • De bloem en het bakpoeder zeef je boven het beslag. Klop de droge ingrediënten kort onder het beslag.
  • Hak de krenten wat kleiner.
  • Meng nu de krenten door het koekjesdeeg.
  • Vorm een platte schijf van het deeg en wikkel het in plastic folie. Laat het deeg 30 min rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem (of gebruik een silicone mat) en rol het deeg dun uit.
  • Steek cirkels uit het deeg en leg ze op de bakplaten.
  • Gebruik glazen met verschillende diameters (of koekjesuitstekers) om cirkels te markeren in de koekjes. Snij deze cirkels niet helemaal door, je wilt alleen een tekening in de koekjes maken.
  • Bak de koekjes 17 - 20 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Smelt de oranje chocolade callets op lage temperatuur.
  • Schep op elk koekje een beetje oranje chocolade, leg er een donkere chocolade callet op en laat het uitharden.

TIP:

Deze koekjes zijn zeer verslavend. Maak dus gerust 2x het recept.
Heb je geen oranje chocolade callets? Smelt dan witte chocolade en voeg wat voedingskleurstof toe (liefst gel).
Werk je met meerdere bakplaten na elkaar? Zet de bakplaten met koekjes dan in de koelkast tot je ze gaat bakken. Verleng de baktijd met enkele minuten als ze uit de koelkast komen.

Foto Cathy Van de Moortele


    Reacties