Linzensoep van Shareef

Foto Cathy Van de Moortele

De linzen gaan hier vlot de deur uit... of mijn buik in, dat is misschien beter. Koraallinzen of rode linzen (alhoewel ze eerder knaloranje zijn) zijn zo'n dankbare linzensoort, je haalt ze toch best eens in huis. Ze smelten weg en zorgen voor een romige soep of curry of saus. 
Deze linzensoep kreeg ik verleden week voorgeschoteld, perfect afgekruid en met liefde bereid. Na enkele uren in de keuken rond te lopen tussen geuren uit Afrikaanse potten, kidney bonen in de pannen van onze Afghaanse minderjarigen, börek bij de Albanezen of köfte van de Turken, ben ik blij even te mogen neerzitten. De waardering van de bewoners is groot en een wederzijdse wisselwerking. Ik moedig hen aan, leer hen nieuwe zaken kennen, help hen bij de boodschappen of bak de zoveelste koekjes voor hen. De uitnodigingen om aan tafel te gaan, blijven dan ook komen en daar ben ik heel dankbaar voor.
Soepkommen met handvaten zijn altijd leuk. Ik heb er op het werk ook eentje staan, zodat ik wat vaker naar een kommetje versgemaakte soep grijp. Deze witte offwhite exemplaren vond ik op de James Cooke webshop. Ze zijn sterk en liggen makkelijk in de hand. En uiteraard vaatwasbestendig.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • een kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 250 gr koraallinzen, gewassen
  • 2 l (verse) kippenbouillon, heet
  • peper van de molen
  • zout
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een kookpot.
  • Fruit het uitje glazig.
  • Voeg de knoflook toe en kruid met kurkuma en komijn.
  • Roer de kruiden goed door de uien en laat ze even mee bakken.
  • Voeg de linzen toe en roer goed om, zodat ze allemaal een beetje olie krijgen.
  • Overgiet met de bouillon, kruid met peper en zout en breng de soep aan de kook.
  • Zet het deksel schuin op de pot.
  • Na 25 min check je de soep en pas je de kruiding nog aan indien nodig.
  • Mix de soep glad en strooi er een handvol peterselie in.
  • Giet de soep in kommen en werk af met vers geperst citroensap.

TIP:

Je hoeft de soep niet te mixen, je kan ze ook perfect zo eten.
Lekker met croûtons of gefrituurde reepjes Libanees brood.
Voeg extra bouillon toe indien de soep te dik is.
Heb je een extra wortel liggen? Schraap hem, snij hem fijn en voeg hem toe aan de soep.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties