Spaghetti met schelpjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Ook als we op reis zijn, wordt er af en toe gekookt. Dat is een van de redenen waarom we kiezen voor AirBnB en niet meer voor een hotel. Het is ook wel fijn om op verschillende locaties te kunnen koken. Op zoek gaan naar lokale ingrediënten op boerenmarkten of foodmarkets, ik vind het zalig. De koelkast wordt dan ook goed gebruikt.
We zouden die avond uit eten gaan, tot ik een Uber nam naar de lokale Mercado. Ik zag er prachtige schelpen liggen, kastanjebruin van kleur. Voor amper 3.33 euro had ik 1 kg schelpen! Wat een koopje. Flesje witte wijn in de kar, platte peterselie, knoflook en chilivlokjes. Helaas geen verse spaghetti deze keer (het kriebelt zo hard, echt waar), maar wel een superlekker pastagerecht, vanuit onze tweede AirBnB Sea & River apartment in Vila Nova de Gaia, Portugal.
Wat hebben we nodig:
- 1 kg schelpjes, schoongemaakt
- olijfolie
- 2 tenen knoflook, gepeld
- enkele chilivlokjes
- 75 ml witte wijn
- spaghetti voor 2 personen
- zout
- peper van de molen
- platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Gooi kapotte schelpen of schelpen die blijven openstaan, onverbidderlijk weg.
- In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie opwarmen.
- Leg de tenen knoflook in de pan en kruid met chili.
- Voeg de schelpen toe aan de pan en zet er een deksel op.
- Verwarm de schelpen op hoog vuur tot ze allemaal open zijn.
- Schud af en toe met de pan voor een gelijkmatige garing.
- Schep de gare schelpen uit de pan in een diepe kom.
- Ondertussen kook je de spaghetti halfgaar in gezouten water.
- Voeg de wijn toe aan het kookvocht van de schelpen en warm even goed door.
- Breng de halfgare spaghetti over in de pan en voeg ook een pollepel pastakookvocht toe.
- Laat de pasta verder garen in de hapjespan.
- Voeg de schelpen weer toe, samen met een flinke handvol platte peterselie.
- Verdeel de schelpen en de pasta over 2 kommen en serveer met een glaasje witte wijn.
TIP:
Serveer geen kaas bij pasta met vis of zeevruchten.
Reacties