Aardappeltjes in de oven

Foto Cathy Van de Moortele

Gebruik vastkokende aardappelen voor dit ovengerecht. Je wilt namelijk de vorm van de schijfjes behouden. De uien laat je eerst zachtjes karamelliseren voor je ze bedekt met de aardappelschijfjes. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 165 gr uien, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • jonge thijm, gerist
  • peper van de molen
  • 360 gr vastkokende, kleine aardappelen, gewassen
  • 1 teentje knoflook, gepeld 
  • klontje boter
  • Parmezaanse kaas
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een pan.
  • Fruit de uien tot ze wat zachter zijn.
  • Kruid de uien met zout, thijm en peper. 
  • Geef ze de tijd om op lage temperatuur kleur te krijgen. Laat ze niet te donker worden.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een ovenschaal klaar.
  • Je hoeft de aardappelen niet te schillen.
  • Snij dunne plakken (niet zo dun als voor gratin) van de aardappelen en doe ze in een kom.
  • Besprenkel de aardappelen met olijfolie.
  • Rasp de knoflook boven de aardappelen en kruid met peper, zout en thijm. Hussel alles mooi door elkaar.
  • Schep de gebakken uitjes in de ovenschaal.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs op de uien.
  • Schuif de aardappelen voor 40 min in de oven of tot ze gaar zijn. Check halverwege de baktijd of de aardappeltjes nog wat olijfolie nodig hebben.
  • Verdeel wat boter over de aardappeltjes en rasp er naar believen Parmezaanse kaas over.
  • Zet de schotel even onder de grill.
  • Werk af met platte peterselie.

TIP:

Je kan de thijm ook vervangen door fijngesnipperde rozemarijn.
Kies een ovenschaal die ook onder de grill mag, om alle misverstanden te vermijden.

Reacties