Rijsttaart

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik kreeg 5l verse melk cadeau, altijd leuk! Mijn eerste gedacht was: rijstpap en toen dacht ik ook meteen aan rijsttaart. Voor deze rijsttaart maken we niet alleen rijstpap klaar, maar ook banketbakkersroom. De combinatie van de twee, met saffraan, zorgt voor een heel lekker resultaat. Verse melk, eitjes van onze eigen kippen en veel liefde: smakelijk!

Wat hebben we nodig:

  • 145 ml verse melk
  • 35 gr fijne griessuiker
  • 1 eierdooier
  • 10 gr maïzena
  • 1 l verse melk
  • 200 gr dessertrijst voor rijsttaart op grootmoeders wijze
  • snuifje zout
  • 250 gr fijne griessuiker
  • 1 doosje saffraan
  • 3 eieren, gesplitst
  • 1 eierdooier om te doreren, losgeklopt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe 100 ml van de melk in een steelpannetje met de suiker en breng die aan de kook.
  • In een kommetje meng je de 45 ml melk met de eierdooier en de maïzena.
  • Van zodra de melk kookt en de suiker opgelost is, giet je de helft van de melk bij het maïzenapapje.
  • Meng goed met een garde en breng daarna deze pudding over naar het steelpannetje, bij de rest van de melk.
  • Zet het pannetje weer even op het vuur en warm nog eens goed door tot de room begint te bubbelen.
  • Schep de banketbakkersroom over in een kommetje en dek meteen af met plastic folie, rechtstreeks op de room. Laat de banketbakkersroom afkoelen.
  • In een zware pot, type Le Creuset, giet je de verse melk.
  • Voeg de dessertrijst, het snuifje zout, de suiker en de saffraan toe. Meng alles door elkaar.
  • Breng de melk aan de kook en laat hem dan met het deksel half op de pan, zachtjes garen.
  • Roer af en toe in de rijstpap zodat hij niet aanbrandt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een vierkante bakvorm van 23 x 23 cm in met bakspray en bekleed hem met bakpapier. Zorg dat er voldoende bakpapier is, zodat de randen over de vorm hangen.
  • Vet ook het bakpapier in en bestuif de vorm nadien met bloem. Tik overtollige bloem uit de vorm.
  • Laat de rijstpap 15 min afkoelen.
  • Klop de banketbakkersroom nog even door, zodat hij niet meer zo vast is.
  • Meng de banketbakkersroom door de rijstpap.
  • Klop de 3 eierdooiers los en roer ze door de vulling.
  • Klop de eiwitten op (niet al te stevig) en spatel ze rustig door de vulling.
  • Giet de vulling in de voorbereide vorm.
  • Bestrijk de vulling voorzichtig met de losgeklopte eierdooier.
  • Bak de rijsttaart 60 min.
  • Laat de rijsttaart 10 min afkoelen in de vorm.
  • Verwijder de rijsttaart uit de vorm door hem omhoog te heffen met het bakpapier. 
  • Leg een rooster met kleine ruitjes op de bovenkant van de rijsttaart en draai de rijsttaart om. Laat de rijsttaart zo afkoelen, zodat je een raster krijgt in de bovenkant.

TIP:

Deze rijsttaart heeft geen bodem. 
Voor heteluchtoven zet je de temperatuur op 160°C.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties