Butternut bolani

Foto Cathy Van de Moortele

Streetfood. Een lekkere hap. Met butternut en warme kruiden en gewoon vet lekker. Het deeg maak je zelf, zonder veel poespas. Niet meer dan water, bloem, olie en zout. Ook de vulling kies je zelf. Vandaag koos ik deze butternutvulling, omdat het herfst is en ik van de kleuren en de warme smaken hou.

Wat hebben we nodig:

  • 280 gr bloem
  • 25 ml zonnebloemolie
  • snuifje zout
  • 145 ml warm water
  • 1 butternut, gehalveerd en ontpit
  • zout
  • garam masala
  • zonnebloemolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • platte peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • Aleppo peper (pul biber)

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Maak eerst het deeg door de bloem te mengen met de olie, het zout en de helft van het warme water.
  • Voeg de rest van het water geleidelijk aan toe. Misschien heb je niet al het water nodig.
  • Maak een bal van het deeg, dek af en laat het deeg 20 min rusten.
  • Verdeel het deeg in balletjes van 40 gr.
  • Dek af met plastic folie en laat ze even rusten.
  • Kruid het vruchtvlees van de butternut met zout en garam masala en besprenkel hem met olie.
  • Draai de butternuthelften om op de bakplaat en schuif ze voor een dik uur in de oven of tot ze gaar zijn.
  • Verwijder de schil en cutter het vruchtvlees glad.
  • Doe de butternutpuree in een kom.
  • Zet een pannetje op het vuur met een beetje olie.
  • Fruit het uitje glazig met de knoflook.
  • Voeg de gefruite uitjes toe aan de butternut.
  • Doe ook de peterselie er bij en kruid met peper, zout en garam masala.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Zorg dat je een gietijzeren plaat of pan hebt en laat die rustig opwarmen.
  • Rol een balletje deeg uit op een bebloemd werkblad, tot een dunne cirkel deeg.
  • Neem een lepel van de vulling en smeer die uit op de deegcirkel. Hou de randen vrij.
  • Beleg het deeg niet te dik, minder is beter.
  • Kruid met Aleppo peper.
  • Vouw één zijde naar binnen zoals je een hoorntje zou maken.
  • Vouw de overkant ook naar binnen.
  • Vouw nu de bovenkant een beetje naar binnen. Je hebt nu een driehoek.
  • Leg de bolani op de warme gietijzeren plaat en bestrijk de bovenkant met een beetje olie.
  • Laat de bolani mooi bakken en draai hem daarna om, zodat je de andere zijde kan bakken.

TIP:

Wil je graag wat pit? Voeg dan wat fijngesneden chili toe aan de vulling.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties