Breekbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele

Breekbroodjes doen het altijd prima op een feestje, bij de soep of als mini-broodjes in de lunchbox. Je kan de broodjes verrijken met verse kruiden of je houdt ze naturel. Ik ga voor de naturel versie.

Wat hebben we nodig:

  • 280 ml water
  • 22 gr verse gist
  • 500 gr witte broodbloem
  • 7 gr zout
  • 15 ml olijfolie
  • 1 ei, losgeklopt
  • zaadjes naar keuze

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek er de gist in en voeg 100 gr van de bloem toe. Meng met een garde.
  • Laat het papje 15 min staan.
  • Voeg de rest van de bloem toe en laat de Kenwood alles mengen tot een samenhangend deeg op stand 1.5. Reken hier zo'n 10 min voor.
  • Halverwege de kneedtijd voeg je het zout en daarna de olijfolie toe.
  • Bol het deeg op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom.
  • Ontgas het deeg op je werkvlak en verdeel het in 16 gelijke porties van 50 gr.
  • Bol alle porties op en leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier, tot je een volle krans met broodjes hebt.
  • Dek af met plastic en laat ze 30 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk de gerezen broodjes met losgeklopt ei en bestrooi ze met de zaadjes.
  • Bak de breekbroodjes 25 min.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

TIP:

Laat de broodjes rijzen in een ronde bakvorm met bakpapier ipv op de bakplaat.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties