Herfstballetjes met champignons

Foto Cathy Van de Moortele

Je kan er ook geen genoeg van krijgen? Idem dito.... ik haal altijd een grote hoeveelheid gehakt in huis en maak dan meerdere bereidingen die ik deels kan invriezen. Vaak eten we dan 1 portie op de dag zelf en wordt de rest in eenpersoonsporties in de vriezer gestopt. Gezien we hier thuis niet vaak samen eten, is dat bijzonder handig.
Herfstballetjes dus. Er zitten walnoten in het gehakt verwerkt en de champignons die er bij gebakken worden, doen me meteen denken aan het bos. Van horen zeggen he... jullie weten ondertussen al dat ik geen wandelaar ben..
Ik zocht een diep bord met herfsttinten om deze balletjes in te serveren. En ja hoor: op de James Cooke webshop vind ik altijd wat ik nodig heb. Deze borden van Palmer zijn diep oranje/bruin en mogen zowel in de oven, microgolf als vaatwas. Toch altijd handig om te weten.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr gemengd gehakt
  • 65 gr ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 50 gr walnoten, gehakt
  • 15 gr korianderpoeder
  • 10 gr komijnpoeder
  • peper van de molen
  • zout
  • snuifje venkelzaadpoeder
  • 50 gr paneermeel
  • 1 ei
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 500 gr kastanjechampignons, schoongemaakt en in plakken gesneden
  • 400 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel OXO (runderextract)
  • 1 eetlepel maïzena
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in een kom.
  • Voeg de ui, noten en de kruiden toe. Meng.
  • Voeg het paneermeel en het ei toe en meng nogmaals.
  • Vorm balletjes van de vulling en leg ze op een bord.
  • Laat de olijfolie opwarmen in de pan.
  • Bak de balletjes bruin aan alle zijden.
  • Haal de balletjes uit de pan en voeg extra olie en de boter toe.
  • Bak de champignons bruin. Laat ze mooi bakken en roer niet te vaak, zodat ze de kans krijgen om te kleuren.
  • Blus met de bouillon en breng de saus aan de kook.
  • Verminder de warmte en voeg de balletjes toe.
  • Kruid met de OXO.
  • Laat de balletjes garen in de saus.
  • Dik de saus in met maïzena indien nodig. Los hiervoor de maïzena op in een beetje water en voeg die toe aan de hete saus. Warm nog even goed door.
  • Werk af met de peterselie.

TIP:

Je kan zelf de venkelzaadjes stampen in een vijzel of je koopt venkelzaad. Of vervang het venkelzaad door fijngesnipperde salie.



Reacties