Afghaanse ashak met prei

Foto Cathy Van de Moortele

Heel veel landen hebben pastarecepten. Afghanistan is niet anders. Ashak is gevulde pasta. Wij noemen het ravioli. Ik heb een vegetarische versie gemaakt door een vulling van prei te gebruiken. De ashak worden gekookt en daarna geserveerd met een yoghurt muntsaus en een pittige tomatensaus. Ik ben fan!

Wat hebben we nodig:

  • 280 gr bloem
  • 25 ml zonnebloemolie
  • snuif zout
  • 145 ml warm water
  • zonnebloemolie
  • 600 gr prei (wit + lichtgroen), fijngesnipperd en gewassen, uitgelekt
  • snuif zout
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • peper van de molen
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 250 gr Turkse yoghurt
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • zout
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 75 gr ui, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 koffielepel zoet paprikapoeder
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • peper van de molen
  • 70 gr tomatenpuree
  • 130 ml water
  • verse muntblaadjes, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • We maken eerst het deeg voor de pasta: doe de bloem in een kom en voeg de olie, het zout en de helft van het warme water toe.
  • Meng alles door elkaar en giet geleidelijk aan de rest van het water bij het deeg. 
  • Kneed tot een soepel deeg dat niet aan de handen kleeft.
  • Dek het deeg af en laat het 20 min rusten.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan en fruit de prei tot ze zacht is.
  • Kruid met zout, paprikapoeder, koriander, peper en Aleppo peper.
  • Laat deze vulling afkoelen op een bordje.
  • Meng de yoghurt met de knoflook, gedroogde munt en zout.
  • Warm de 50 ml olie op in een steelpannetje en fruit de uisnippers glazig.
  • Kruid met zout.
  • Voeg de knoflook en de kruiden toe en bak die even mee.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en bak die even mee om de saus zoveel mogelijk smaak te geven.
  • Giet het water bij de saus en laat de tomatensaus 20 min garen op medium warmte.
  • Rol een deel van het pastadeeg uit tot lange vellen. Ik ga tem stand 5 op mijn Kenwood lasagnemaker.
  • Steek cirkels uit het deeg.
  • Schep gelijke hoopjes vulling op de cirkels en vouw ze dicht tot een halve cirkel.
  • Laat de pasta kort drogen op een horizontaal pastadroogrek (of op een lichtjes bebloemde keukenhanddoek).
  • Ga zo voort tot alle vulling op is.
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
  • Bestrijk een groot bord met een deel van de aangemaakte yoghurt.
  • Leg de gegaarde ashak op de yoghurt, schep er meer yoghurt over en verdeel ook de tomatensaus over de ashak.
  • Strooi de verse munt over het gerecht en dien op.

TIP:

Je kan de ashak ook koud eten.
Zorg dat er geen lucht vast zit in de ashak, anders zullen ze openscheuren tijdens het koken.
Zet het kookwater voor de pasta niet te hoog. Het water moet net niet koken.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties