Tahini chocolate chunk cookies

Foto Cathy Van de Moortele

Ik at ze voor het eerst in New York, toen we er op bezoek waren bij onze jongste dochter. Ze noemde het haar favoriete koekjes. De koekjes waren op smaak gebracht met tahini, sesampasta, ons ook bekend als ingrediënt voor hummus. Haar versie was vegan, dit is mijn versie.
Als je de tijd hebt, laat het deeg dan 12u rijpen in de koelkast. Het zal de smaak alleen maar ten goede komen. Dit recept is goed voor 44 koekjes.

Wat hebben we nodig:

  • 115 gr boter met zoutkristallen uit Guérande, op kamertemperatuur
  • 120 gr tahini, goed gemengd
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 2 eieren + 1 eierdooier
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 150 gr patisseriebloem
  • 3 gr bakpoeder
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • 200 gr + 30 gr chocolate chunks

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter romig met de tahini in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg de suiker toe en klop ze onder het botermengsel tot alle suiker opgenomen is.
  • Voeg de eieren + eierdooier en het vanille extract toe en klop nogmaals. Het beslag zal nu heel romig en licht zijn.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en het natriumbicarbonaat.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng kort.
  • Spatel de 200 gr chocolate chunks door het beslag.
  • Dek af en zet het beslag 12u in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Gebruik een kleine koekjesschep om het deeg te proportioneren.
  • Leg de porties deeg op de bakplaat met enige tussenruimte. Ze lopen niet heel erg uit.
  • Versier elk koekje met extra chocolate chunks.
  • Bak de koekjes 16 min of tot ze mooi gekleurd zijn.

TIP:

Als je geen chocolate chunks kan vinden, kies er dan voor om zelf een goed stuk fondant chocolade in stukjes te hakken. Grotere en kleinere stukken, allemaal goed.
Van zodra de koekjes uit de oven komen, neem je een glas. Zet het glas op een koekje en maak snelle draaibewegingen met het glas om het koekje zo rond mogelijk te maken. Niet noodzakelijk, maar ze zien er wel mooier uit.
Bewaar de koekjes in een gesloten, blikken trommel, zodat ze mooi krokant blijven.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties