Portugese eierkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Het kan niet anders dan dat ik bij thuiskomst van Portugal, aan de slag ga in de keuken. Ik heb zoveel gezien, zoveel geproefd en zoveel genoteerd wat ik wil maken. Deze eierkoekjes stonden redelijk hoog op mijn lijstje. Niet moeilijk om te maken en ze zien er super cute uit!

Wat hebben we nodig:

  • 3 eieren + 4 eierdooiers
  • 150 gr fijne griessuiker
  • zeste van 1 citroen
  • 220 gr zelfrijzende bloem
  • 150 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 1 eiwit
  • enkele druppels citroensap

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Klop de eieren romig en geel met de eierdooiers.
  • Voeg de suiker en de citroenzeste toe en klop verder op tot een gele, dikke massa.
  • Gebruik hiervoor de draadklopper van de Kenwood.
  • Zeef de bloem geleidelijk aan boven het beslag en spatel die voorzichtig onder het beslag.
  • Schep gelijke hoopjes beslag, met enige tussenruimte, op de bakplaten.
  • Bak de koekjes 10 - 15 min of tot ze lichtgekleurd zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op roosters.
  • Meng de bloemsuiker met het eiwit en enkele druppels citroensap. Voeg extra bloemsuiker toe indien het glazuur te vloeibaar lijkt.
  • Besmeer elk afgekoeld koekje met een beetje van het glazuur.
  • Laat het glazuur opdrogen.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Bewaar de geglazuurde koekjes in een blikken trommel.
Van de resterende eiwitten kan je macarons of meringue maken. Je kan ze ook invriezen voor een later recept.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties