Octopussalade

Foto Cathy Van de Moortele

Vanuit Porto, Portugal: octopussalade. We kiezen steeds vaker voor AirBnB en laten de hotels een beetje links liggen. Ik hou er van om ook op reis af en toe zelf te koken en hier in Porto is dat niet anders. We kozen een AirBnB net aan de Luiz I brug (je wil niet weten hoe steil de helling naar de inkom is) naar de Douro rivier, heel centraal gelegen en helemaal verstopt achter een graffiti muur. De keuken was klein, maar net groot genoeg om een eenvoudige lunch klaar te maken. Een welkome (gezonde) afwisseling na het grote aanbod aan restaurantjes.

Wat hebben we nodig:

  • 1 zak gemengde sla (ik koos voor veldsla, rode biet en wortel), gewassen en gedroogd
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appelazijn
  • peper van de molen 
  • zout
  • 1 verpakking gekookte octopustentakels, gespoeld onder koud water
  • 6 vastkokende kleine aardappelen, gewassen
  • boter

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de sla in een kom. 
  • Strooi er het sjalotje over.
  • Meng de olijfolie met de appelazijn en kruid met peper en zout. Schud alles goed in een flesje.
  • Giet het grootste deel van de vinaigrette over de salade en meng.
  • Dep de tentakels droog en snij ze in beetklare stukken.
  • Stoom de aardappelen gaar en laat ze even uitdampen.
  • Snij de aardappelen in dikke schijven.
  • Laat wat boter smelten in een pan en bak de octopus en aardappeltjes rondom bruin.
  • Verdeel de sla over 2 borden en werk af met de octopus en de aardappeltjes.
  • Geef de rest van de dressing erbij.

TIP:

Octopustentakels vind je bij ons zeker in de betere supermarkt. Ze zijn reeds voorgekookt. Ik spoel de "blubber" graag weg onder koud, stromend water. Laat de octopus op hoog vuur mooi krokant bakken.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties