Kikkererwten met tomaat
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik werd uitgenodigd door 2 Afghaanse jongemannen, om samen met hen hun maaltijd te delen. Ze waren net thuis gekomen na een lange werkdag en met hun jas nog aan, stonden ze samen een maaltijd klaar te maken. Heel eenvoudig, weinig ingrediënten, maar toch lekker. Budgetvriendelijk ook nog eens en met wat brood en rauwkost erbij kan je snel aan tafel.
Wat hebben we nodig:
- olie
- 1 ui, gepeld en gehalveerd
- zout
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 blik kikkererwten met sap
Hoe gaan we te werk:
- Doe een flinke bodem olie in een braadpan en warm die op.
- Snij de gehalveerde uien in repen en laat die zachtjes fruiten in de olie.
- Kruid de uien met zout.
- Roer de tomatenpuree door de uien en bak die even mee.
- Voeg de kikkererwten met de aquafaba (het vocht van de kikkererwten) toe aan de pan.
- Warm goed door en laat de kikkererwten mooi zacht worden.
TIP:
We zoeken het soms veel te ver. Deze jonge mensen eten rechtstreeks uit de pan, met de rechterhand, het brood gebruikend als middel om de kikkererwten op te scheppen. Ze zijn niet moeilijk, ze zijn niet veeleisend, integendeel, ik hou van hun rust en zachte stemmen. De taliban heeft het voor het zeggen in Afghanistan en veel mensen kiezen er dan ook voor om hun land te verlaten, op zoek naar vrijheid en minder gevaar. Niet omdat ze niet houden van hun land, maar omdat hun situatie uitzichtloos is. Deze twee jongens heb ik in mijn hart gesloten, ze verdienen het echt om een veilige plek te hebben om hun leven op te bouwen.
Reacties