Kumpir

Foto Cathy Van de Moortele

Bijzonder geliefd in Turkije, je kan er niet naast kijken. Je vindt kumpir kraampjes in de hoofdstraten van grote Turkse steden. Je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het gebruiken als topping voor jouw kumpir. Kumpir zijn gepofte aardappelen (vaak 500 gr aardappel per stuk!), die na het garen in de oven opengesneden worden. Het kruim van de aardappel wordt geprakt met boter en geraspte kaas en dan doe je er toppings naar keuze op. Zie het zitten? Ik ook!
Serveer je Kumpir op leuke bordjes. Dit bladvormige, porseleinen exemplaar van Palmer Tableware, White Delight, bijvoorbeeld. Omdat ook streetford een mooie presentatie verdiend.

Wat hebben we nodig:

  • grote, kruimige aardappelen, gewassen en geschrobd
  • boter
  • peper van de molen
  • zout
  • raclette kaas, geraspt (of mozzarella)
  • maïskorrels, uitgelekt
  • wortelschijfjes, gekookt
  • hotdogs, in plakjes gesneden
  • zoetzure augurken, in blokjes gesneden
  • erwtjes, uitgelekt
  • rode bietjes, in blokjes gesneden
  • ontpitte olijven, in plakjes gesneden
  • witte kool, fijngeschaafd
  • rode kool, fijngeschaafd
  • pijpajuintjes, gesnipperd
  • looksaus
  • curryketchup

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Wikkel elke aardappel strak in aluminiumfolie.
  • Leg de aardappelen in de oven en pof ze 1u - 1u30, afhankelijk van de grootte van de aardappelen.
  • Verwijder de aluminiumfolie.
  • Snij een kapje van de bovenkant weg.
  • Met een vork prak je het kruim tot het heel zacht is.
  • Voeg een klontje boter toe aan het kruim en plet de boter erdoor.
  • Kruid met peper en zout.
  • Meng het kruim met kaas.
  • Voeg de toppings toe aan jouw kumpir, naar je eigen smaak.
  • Werk af met sausjes naar keuze.

TIP:

Zorg dat je de boter en kaas mengt met de aardappel zodra hij uit de oven komt, zodat alles goed weg smelt.
Zorg zeker voor kruimige aardappelen. Vastkokende aardappelen zijn niet geschikt.
Zelf houd ik heel erg van de schil zelf, maar je mag de schil echt laten liggen als je die niet lekker vindt.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties