Krokante kaas- en spinazierolletjes

Foto Cathy Van de Moortele

Hou jij ook van krokante lekkernijen? Zoet of hartig? Dan is dit hartige kaas- en spinazierolletje vast iets voor jou. Het deeg (yufka) vind je in de Turkse supermarkt, je hoeft dus al geen deeg zelf te maken. De rolletjes zijn snel klaar en een heel leuke hap voor bij het aperitief of als tussendoortje. Je kan ze op voorhand maken en invriezen en later afbakken. Bij de tips kan je lezen hoe je dat best doet.
Gebruik verse spinazie, diepvriesspinazie zou veel te nat zijn.
Ik voeg geen zout toe aan het recept omdat de kaas al gezouten is.
Zag je trouwens mijn superleuke zwart en turquoise bordje? Het is onderdeel van het Lotus servies van Palmer Tableware, te koop bij de James Cooke webshop.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr zachte, Turkse, witte kaas (60+)
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en zeer fijn gesnipperd
  • 60 gr verse spinazie, schoongemaakt, gedroogd en fijn gesnipperd
  • peper van de molen
  • Aleppo peper (pul biber)
  • snuif gedroogde munt
  • 100 gr mozzarella, geraspt
  • 1 verpakking yufka deeg
  • zonnebloemolie

Hoe gaan we te werk:

  • Prak de kaas in een kom. Gebruik hiervoor een vork.
  • Meng de pijpajuintjes en spinazie onder de kaas.
  • Kruid met peper, Aleppo peper en munt.
  • Roer ook de mozzarella door de kaas. 
  • Open de verpakking van de yufka en leg een driehoek voor je, met de brede kant onderaan.
  • Schep een reep vulling op de brede kant. Laat de zijkanten vrij.
  • Vouw de zijkanten over de vulling en bedek de vulling dan met de brede onderkant. 
  • Rol het yufka deeg verder strak op. Wees voorzichtig, want het deeg scheurt snel.
  • Het scherpe puntje van de driehoek maak je nat met een beetje water.
  • Kleef het rolletje goed dicht.
  • Ga zo verder tot alle vulling opgebruikt is.
  • Vul een pan met een flinke laag zonnebloemolie.
  • Warm de olie goed op, maar laat ze niet heter worden dan 170°C. Je kan dit ook in de friteuse doen.
  • Frituur de rolletjes goudbruin. Draai ze om en frituur ook de andere kant.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Leg een vel plasticfolie op je werkblad. Leg een laag rolletjes met enige tussenruimte op de folie. Leg een tweede vel folie over de rolletjes en vul de tussenruimtes met een nieuwe laag rolletjes. Ga zo door tot alle rolletjes bedekt zijn. Op deze manier kan je ze bewaren in de vriezer en later afbakken. Je kan ze dan mooi losmaken van elkaar.
Bedek de vellen waar je niet mee bezig bent, want het deeg droogt heel snel uit waardoor het begint te brokkelen en je het niet meer kan oprollen.
Ik had 14 rolletjes met deze hoeveelheid vulling.
Je kan de rolletjes op voorhand bakken en ze dan net voor het serveren 5 min opwarmen in een oven van 180°C (maar vers zijn ze uiteraard op hun best).
Yufkadeeg heeft een lange houdbaarheidsdatum. Makkelijk om in de voorraadkast te hebben zodat je aan de slag kan wanneer je daar zin in hebt.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties