Amandeltaart

Foto Cathy Van de Moortele

Bedankt Portugal, jullie desserts zijn overheerlijk! Ok, heel erg zoet ook, maar ik heb genoeg met een klein stukje. 
Deze amandeltaart ziet er niet alleen prachtig uit, ze is ook heel erg lekker. De bodem is een soort zachte cake, met daar bovenop een laag caramel met krokante amandelstiftjes. Meer is het niet. Want goede wijn behoeft geen krans. Of zoiets in die aard.

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 170 gr fijne griessuiker
  • 100 gr ei
  • 60 ml melk
  • 175 gr patisseriebloem
  • 5 gr bakpoeder
  • 200 ml caramel (NestlĂ© gecondenseerde melk caramel in blik)
  • 60 ml melk
  • 150 gr amandelstiften

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een lage taartvorm (makkelijk als de bodem kan verwijderd worden) met een diameter van 24 cm in met bakspray en bebloem hem. Tik overtollige bloem weg. Zet de vorm op een bakplaat.
  • In de kom van de Kenwood klop je de boter romig met de suiker.
  • Voeg de eieren toe van zodra alle suiker is opgenomen door de boter.
  • Voeg ook de melk toe en klop op tot een romig geheel.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder boven het beslag en klop het er kort onder.
  • Giet het beslag in de vorm.
  • Schuif de bakplaat met de vorm voor 15 min in de oven of tot de bovenkant lichtgkleurd is.
  • Ondertussen verwarm je de caramel met de melk. Gebruik een garde om alles goed te mengen.
  • Eens je een gebonden geheel hebt, voeg je de amandelstiften toe. Meng nogmaals.
  • Giet deze caramel-amandelvulling over de voorgebakken taart en verdeel de topping mooi gelijkmatig.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 190°C en bak de taart nog 10 min of tot de noten mooi krokant zijn en de bovenkant van de taart bruin is.
  • Laat de taart even afkoelen op een rooster.
  • Verwijder de rand van de vorm.

TIP:

De caramelversie van de gecondenseerde melk van Nestlé, kocht ik bij de Hypercarrefour in B-Park Brugge. Je kan uiteraard ook zelf je caramel maken (smelt hiervoor 125 gr boter met 125 gr suiker en laat de caramel mooi kleuren).
De bakplaat onder de taartvorm zorgt ervoor dat je straks geen verbrande caramel moet wegkrabben op de bodem van de oven.
Je kan uiteraard ook zelf witte amandelen in stukjes snijden.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties