Zalm met julienne van groenten

Foto Cathy Van de Moortele

Ik ben helemaal weg van dit porseleinen zwarte bord van de James Cooke webshop: mat, ruw, mooi diep en prachtig om mijn julienne van groentjes met zalm in te serveren. Ik hou van de opstaande randen, het geeft het gerecht iets classy.
De zalm garen we in de airfryer, zodat hij mooi zacht en sappig blijft. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in fijne halve ringen gesneden
  • 2 wortels, geschraapt
  • 1 jonge courgette, gewassen
  • peper van de molen
  • zout
  • gedroogde dille
  • 50 ml witte wijn
  • 2 stukken zalmfilet met vel
  • zoet paprikapoeder
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een antikleefpan op het vuur en laat er wat olijfolie in opwarmen.
  • Fruit de uiringen aan tot ze wat zachter worden.
  • Ondertussen snij je de wortel in heel dunne plakken.
  • Snij de plakken in dunne reepjes (julienne).
  • Voeg de julienne van wortel toe aan de pan en meng ze met de uien. 
  • Laat de wortel zachtjes garen.
  • Snij de courgette in dunne plakken.
  • Snij de plakken in dunne reepjes (julienne).
  • Voeg de julienne van courgette toe aan de pan en meng ze met de andere groentjes.
  • Kruid met peper, zout en dille.
  • Laat de groentjes zachtjes garen. 
  • Blus de pan met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Ondertussen verwarm je de airfryer voor op 200°C.
  • Vet de zalmfilets aan beide zijden in met een beetje olijfolie.
  • Kruid de vis met peper, zout, dille en zoet paprikapoeder. Wrijf de kruiden goed in de zalm.
  • Gaar de zalm 5  -7 min (naargelang de dikte) op de velkant.
  • Verdeel de groentjes over de 2 diepe borden en schep er de vis op.
  • Werk af met extra olijfolie en platte peterselie.

TIP:

Als het enigszins kan, kies dan zalm met vel. Het vel vormt een natuurlijke beschermlaag zodat de vis niet aan het mandje van de airfryer blijft kleven.

Foto Cathy Van de Moortele


 

Reacties