Lanche Misto

Foto Cathy Van de Moortele

Noem het maar een Portugese croque monsieur. De Lanche Misto, je kan hem niet missen als je in Portugal bent. Traditioneel belegd met ham en kaas, maar je ziet ook wel extra toevoegingen zoals chorizo of kruiden of meerdere kaassoorten. Het broodje wordt belegd voor het de oven in gaat. Wanneer het nog deeg is, bedoel ik dan. Het deeg is iets zoeter dan voor een gewoon brood en zit eerder naar de kant van briochebrood of om in het seizoen te blijven: klaaskoeken. Laat het niet aan je hart komen: smakelijk! Of saboroso, zoals de Portugezen dat zo mooi zeggen.

Wat hebben we nodig:

  • 300 ml melk
  • 2 eieren
  • 25 gr verse gist
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 675 gr "00" pastabloem
  • 7 gr zout
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 6 plakken gekookte ham
  • 10 plakken Maredsous croque monsieur kaas (of plakken mozzarella)
  • 1 ei, losgeklopt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en klop er de eieren door.
  • Verkruimel de gist in de melk en voeg ook de suiker toe.
  • Meng alles door elkaar met een garde.
  • Bevestig de kneedhaak en voeg de bloem toe.
  • Laat de Kenwood het deeg mengen.
  • Eens je samenhang hebt, voeg je het zout toe.
  • Laat het deeg nog even verder kneden en voeg dan de vlokjes boter toe.
  • Kneed verder tot een homogeen, zacht deeg.
  • Bol het deeg op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet twee bakplaten met bakpapier klaar.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem.
  • Stort het deeg op je werkblad en bestuif het met wat bloem.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 50x30cm.
  • Beleg het deeg in het midden met de plakken ham, dakpansgewijs.
  • Leg daarop de plakken kaas, twee rijen van elk 5 plakken kaas op de ham.
  • Vouw de lange kant over de ham/kaas naar het midden en doe dat ook met de andere lange kant.
  • Zorg dat het deeg goed dicht blijft.
  • Snij 8 gelijk stukken van het deeg.
  • Leg op elke bakplaat 4 Lanche Misto's.
  • Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
  • Laat de broodjes nog 15 min rijzen.
  • Bak de broodjes 15 - 20 min of tot ze mooi gekleurd maar nog zacht zijn. Bak ze niet langer dan nodig.

TIP:

Net voor je de broodjes bestrijkt met ei, kan je het proces hier stoppen en de broodjes invriezen. Dek ze goed af met plastic folie en vries ze in. Laat ze ontdooien in de koelkast voor je ze wilt bakken. Laat de ontdooide broodjes nog 15 min rijzen op kamertemperatuur en strijk ze daarna pas in met ei.
Gebruik gerust dubbele plakken ham en kaas als je dat lekker vindt.
Neem gewone bloem als je geen "00" pastabloem in huis hebt.
Warm overgebleven broodjes weer even op in een oven van 160°C.




Reacties