Zachte koekjes met noten en fruit

Foto Cathy Van de Moortele

Op tijd en stond wordt de voorraadkast uitgeruimd en dan moeten alle restjes verwerkt worden: noten, gedroogd fruit, havermout, ... je kent het, de laatste kliekjes in de voorraaddozen. Is er een betere manier dan om hier koekjes van te maken? Met dit recept heb je meteen 45 koekjes! Ik heb er 15 gebakken en de rest van de deegballetjes heb ik ingevroren op een bakplaat en nadien in een ziploc zak in de vriezer bewaard voor die late night munchies. Stop je ze bevroren in de oven? Bak ze dan 5 min langer.
Knapperige koekjes staan bij mij nog altijd op nummer 1, maar af en toe mag er ook eens een zacht koekje tussen zitten. Mijn favoriete zachte koekjes zijn de Grany Moelleux koeken van Lu, heerlijk vind ik die! Moest iemand daar een recept van hebben: call me!

Wat hebben we nodig:

  • 230 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 90 gr lichtbruine suiker
  • 90 gr donkerbruine suiker
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kandijsiroop
  • 185 gr patisseriebloem
  • 5 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 3 gr kaneel
  • 240 gr havermout
  • 100 gr krenten
  • 40 gr gedroogde peer, gesnipperd
  • 65 gr walnoten, gebroken

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter romig met de K-klopper in de Kenwood.
  • Voeg de 3 soorten suiker toe en meng goed.
  • Doe het vanille extract, de eieren en de kandijsiroop bij de botermengeling en klop verder.
  • Schraap regelmatig de zijkanten naar beneden. Het deeg kan gaan schiften, maar klop gewoon verder, het komt helemaal goed.
  • Meng de bloem met het natriumbicarbonaat, het zout en de kaneel en klop dit door de natte ingrediënten.
  • Op het laatste meng je het gedroogd fruit en de noten er kort door.
  • Laat het deeg 30 min opstijven in de koelkast. Dit zal ervoor zorgen dat het koekjesdeeg niet zal uitlopen tijdens het bakken, maar mooi zijn vorm houdt. Wat weer resulteert in een zacht koekje.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C.
  • Zet een bakplaat met bakpapier of een silicone vel klaar.
  • Maak hoopjes van 25 gr en rol ze tot balletjes.
  • Leg de deegballetjes met enige tussenruimte op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 11 -13 min of tot de zijkantjes lichtjes beginnen te kleuren.
  • Laat de koekjes 5 min drogen op de bakplaat (de binnenkant is nog zacht) en schep ze daarna over op een rooster om helemaal af te koelen.

TIP:

Gebruik je vaak noten in gebak? Koop dan eens gebroken noten, ze zijn een stuk goedkoper dan bv halve walnoten en je moet ze niet meer hakken.
Hoe langer je de koekjes bakt, hoe harder ze zullen worden. Van zodra de randjes beginnen te kleuren, mag je ze uit de oven halen. De 5 min op de bakplaat uit de oven, zijn voldoende om ze te laten opstijven.

Reacties