Ovenschotel met croissants

Foto Cathy Van de Moortele

Dit is een ideaal recept voor wanneer je croissants over hebt die niet meer zo vers zijn (is dat zelfs een ding, croissants over hebben?). Ik heb ze er speciaal voor gekocht en ze een dag laten liggen. De croissants worden eerst even gebakken in de oven en daarna in een ovenschotel gelegd en overgoten met niets dan lekker. 
Spek krokant bakken is niet moeilijk, wanneer je dat op de juiste manier doet. Geloof me vrij, eens je jouw spek zo gebakken hebt, zal je het niet meer anders doen.

Wat hebben we nodig:

  • 3 niet meer zo verse croissants, middendoor gesneden
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 4 eieren
  • 360 ml melk
  • 100 ml room
  • 150 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • verse oregano, fijngesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 150 gr geraspte raclette van Entre-Mont

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 220°C en zet een bakplaat klaar.
  • Leg de croissants op de bakplaat met de kruimzijde naar boven.
  • Bak de croissants 6 min of tot ze weer krokant zijn.
  • Zet een grote gietijzeren pan op het fornuis en leg er de sneetjes spek in. Leg het fornuis nu pas aan op medium warmte en laat het spek uitbakken. Het spek zal niet verbranden en mooi zijn vet vrijgeven.
  • Draai de sneetjes spek om, zodat je ook de andere kant kan bakken.
  • Laat het spek uitlekken op keukenpapier. Eenmaal afgekoeld, zal het spek mooi krokant zijn!
  • Klop de eieren los met de melk en de room.
  • Voeg de tomaatjes toe en kruid met oregano, peper en zout.
  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Snij de croissants in stukken en leg ze in de ovenschaal.
  • Breek het spek in stukken en strooi 3/4 van het spek over de croissants.
  • Giet de mengeling van eieren over de croissants.
  • Verdeel de helft van de kaas over het geheel en laat alles 30 min staan.
  • Zorg dat je oven 175°C is.
  • Strooi de rest van de kaas over de ovenschotel en schuif alles 45 min in de oven.
  • Laat de schotel 10 min rusten op een rooster.
  • Werk af met de rest van het krokante spek.

TIP:

Je kan ook geraspte mozzarella gebruiken of een andere smeltkaas. De raclette doet het hier wel heel goed bij.
Je kan ook thijm of basilicum gebruiken.
Dit gerecht doet me een beetje denken aan quiche. Ook koud is dit heel lekker (denk lunchbox voor het werk).

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties