Krakelingen uit Geraardsbergen

Foto Cathy Van de Moortele

Via een Amerikaanse facebookgroep rond brood, kwam ik de Geraardsbergse krakelingen tegen. Uit het Belgisch Bakboek van Stefan Elias en zoals al zijn andere recepten: niet moeilijk om te maken en altijd een goed resultaat.
Met 10 krakelingen ben ik al heel blij. Ze zijn luchtig en zacht en je kan ze ook doorsnijden en toasten. Een welkome afwisseling op het dagelijkse brood. Ik heb ze zelfs getoast geserveerd met gesauteerde spinazie, een sous-vide gepocheerd eitje en Hollandaise saus. Als dat niet lekker is!

Wat hebben we nodig:

  • 135 ml verse melk (of volle melk)
  • 25 gr ei (de rest van het ei gebruik je om de koeken te doreren)
  • 25 gr verse gist
  • 225 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 20 gr fijne griessuiker
  • 5 gr zout
  • 25 gr boerenboter
  • 25 gr ei, zeer goed losgeklopt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en doe er het ei en de gist bij. Roer even los.
  • Stort de bloem op de melk en leg er de suiker, het zout en de boter op.
  • Gebruik de K-klopper om alles te mengen tot een samenhangend deeg. Pas op, het deeg is plakkerig maar voeg geen extra bloem toe.
  • Laat het deeg 20 min in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Vet je handen in met wat olie en verdeel het deeg in 10 gelijke porties. 
  • Leg de balletjes op een lichtjes ingevette plaat en dek af met ingevet plastiek.
  • Laat de deegballetjes 15 min rusten.
  • Vet je handen weer lichtjes in. Duw je wijsvinger door het midden tot je de plaat raakt. Pak het balletje op maak de opening wat groter tot je een donutvorm bekomt. 
  • Leg de ringen op de ingevette bakplaat en dek weer af met ingevet plastiek. Laat de ringen nu 1u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bestrijk de broodjes lichtjes met losgeklopt ei (minder is meer).
  • Bak de krakelingen 7 min of tot ze lichtgekleurd zijn. De onderkant moet ook wat kleur hebben. 
  • Laat de krakelingen helemaal afkoelen op een rooster en bewaar ze in een gesloten plastiek zak, zodat ze mooi zacht blijven.

TIP:

Bak de broodjes niet langer dan nodig, anders zullen ze niet meer zo fluffy zijn.
Je kan deze broodjes een beetje vergelijken met zachte, Belgische sandwichen.
In tegenstelling tot wat de naam "krakelingen" doet vermoeden, moet je helemaal niets krokants verwachten.
Deze broodjes zouden het ook goed doen als hamburgerbroodje. Strooi er dan nog wat geroosterde sesamzaadjes over voor ze de oven in gaan.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties