Aziatische groene asperges

Foto Cathy Van de Moortele

Toen ik gisterenmorgen mijn wekelijkste groenten/fruit ging kiezen bij mijn groentenboer Bij Andries in Bassevelde, viel mijn oog meteen op deze prachtige groene asperges! Wat een inzet hebben deze mensen, om alles zo vers mogelijk in hun winkel te krijgen, recht van hun land. Vader en zoon Andries werken samen op het veld, met de hulp van nog 2 werkkrachten. Lange werkuren, belastend voor de rug, maar kijk naar het resultaat!
Vandaag heb ik een Aziatische versie gemaakt met deze groene asperges. Het hele huis ruikt naar knoflook, maar hey: dan heb je ook wat lekkers!

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr groene asperges
  • 2 eetlepels olie
  • 4 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel rijstwijn (of droge sherry), facultatief
  • 1 koffielepel zout
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 koffielepel getoaste sesamolie
  • 3 koffielepels sojasaus
  • snuifje witte peper
  • 1 eetlepel water, koud
  • 1/2 koffielepel maïzena

Hoe gaan we te werk:

  • Snij het houterige kontje van de asperges weg en was ze onder koud, stromend water.
  • Zet een grote pot met gezouten water op het vuur en breng hem aan de kook.
  • Blancheer de asperges 1-3 min, naargelang de dikte.
  • Schep de asperges uit het kokende water over in een kom met ijskoud water, zodat het kookproces meteen stopt en de asperges hun mooie groene kleur blijven behouden.
  • Verwarm de olie in een diepe hapjespan op een medium-laag vuur.
  • Fruit de knoflook aan tot hij geurig wordt. Loop niet te ver weg, zodat hij niet verbrandt.
  • Leg de asperges in de pan en wentel ze goed in de knoflookolie.
  • Voeg het water, de rijstwijn, het zout, de suiker, de sesamolie en de sojasaus toe aan de pan en schep goed om.
  • Kruid met witte peper.
  • Warm goed door en laat de asperges nog wat verder garen.
  • Maak een papje van het water met de maïzena en giet dat bij de asperges, zodat het sausje mooi indikt.
  • Serveer de asperges op een lang bord en schep er de saus over.

TIP:

Voor Aziatische gerechten gebruik ik graag een neutrale rijstolie. 
In tegenstelling tot het witte broertje, moeten groene asperges niet geschild worden. Verwijder wel het houterige kontje.



Reacties