Koekjes met walnoot en chocolade

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik wil het niet horen maar ja: nog maar eens een koekjesrecept! Kies zelf welke toppings je erbij wilt doen. Ik heb gekozen vandaag voor walnoten en chocolade, maar hey: wat jou maar blij maakt!

Wat hebben we nodig:

  • 170 gr hazelnootboter, zacht
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 160 gr bruine suiker
  • snuifje zout
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 300 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • 10 gr natriumbicarbonaat
  • 120 gr chocolate chunks
  • 120 gr walnoten, gehakt

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C heteluchtoven.
  • Klop de boter romig met de K-klopper in de Kenwood. Neem hier rustig de tijd voor, de boter moet zalvig zijn.
  • Mix de twee soorten suiker en het zout door de boter tot de suikerkorreltjes helemaal opgelost zijn. Ook dit kan even duren, wees geduldig.
  • Voeg het ei toe, meng goed en voeg dan de dooier toe. Meng tot een homogeen deeg.
  • Meng de bloem met de maïzena en het natriumbicarbonaat.
  • Meng de droge ingrediënten onder de natte tot er bijna geen bloem meer te zien is op de bodem van de kom.
  • Meng de toppings kort door het deeg. Alle resterende bloem die aan de kom bleef hangen, moet nu opgenomen zijn.
  • Weeg het deeg af en verdeel het door 18. 
  • Maak porties van het deeg en rol er ballen van. Ze zijn behoorlijk groot.
  • Leg de koekjes op een silicone mat met enige tussenruimte.
  • Bak de koekjes op een bakplaat gedurende 15 min.
  • Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat en laat ze dan verder afkoelen op roosters.

TIP:

Denk eens aan rozijntjes, veenbesjes, allerhande noten, ..
Hazelnootboter (beurre noisette of gebruinde boter) maakt alles gewoon zoveel beter. Laat 1 pakje boter zachtjes smelten in een sauspan. Schep de witte bovenlaag weg. Zet het vuur iets harder en laat de boter kleuren tot het heerlijk naar koekjes ruikt. Op de bodem van het pannetje riskeer je dat het gaat aanbakken, loop dus niet te ver weg. Giet de hazelnootboter door een fijn metalen zeefje in een bokaal en laat de boter weer opstijven.
Je kan de koekjes natuurlijk ook maken met gewone boter.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties