Mesh Om Ali
Foto Cathy Van de Moortele |
Mesh wie? Dit Egyptische dessert is toch iets bijzonders. Je hebt het misschien al eens gezien op een dessertenbuffet tijdens een vakantie in Egypte, maar heb je het al eens geproefd? Vele laagjes krokant filodeeg, lekker zoet en knapperige nootjes bovenop. Dat dus.
Ik had nog een half blik gecondenseerde, gesuikerde melk over van het Sticky taartje dat ik eerder deze week maakte. Onder het mom van: zero waste, maken we daar natuurlijk een ander dessert mee: Mesh Om Ali.
Wat hebben we nodig:
- 1 pak filodeeg (265 gr), ontdooid
- 100 gr boerenboter, gesmolten en lichtjes afgekoeld
- 150 gr gecondenseerde, gesuikerde melk
- 300 ml slagroom
- kaneel
- nootjes naar keuze
Hoe gaan we te werk:
- Warm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in met wat gesmolten boter. Zorg dat je de lengte van je filodeeg opmeet en dat de schaal even lang is.
- Neem 1 vel filodeeg en vouw het samen als een harmonica. Zet het recht in de schaal.
- Maak nu zo meerdere harmonica-vellen en zet ze allemaal achter elkaar en tegen elkaar aan in de schaal.
- Met een kwastje verdeel je nu de gesmolten boter over en tussen de laagjes. Alle laagjes moeten ingevet worden aan beide kanten, dat zorgt namelijk voor de knapperigheid.
- Bak het filodeeg nu 10 - 15 min of tot het mooi krokant en bruin is.
- Giet de gecondenseerde, gesuikerde melk over het deeg.
- Giet nu ook de slagroom over, tussen en langs het deeg aan de zijkanten.
- Schuif de schaal nog eens 10 extra min in de oven, of tot de room gestold is.
- Bestuif de Mesh Om Ali met wat kaneel en strooi er nootjes naar keuze over.
TIP:
Hou je niet van kaneel? Laat hem dan weg. Je kan ook wat vanille toevoegen aan de room als je dat liever hebt.
Ontdooi het filodeeg 's nachts in de koelkast. Gebruik het zo snel mogelijk eens het op kamertemperatuur is.
Ontdooi het filodeeg 's nachts in de koelkast. Gebruik het zo snel mogelijk eens het op kamertemperatuur is.
Reacties