Toscaanse zalm
Foto Cathy Van de Moortele |
Enkele weken terug hebben we al Toscaanse kip gemaakt en dat was zo goed mee gevallen, dat ik nu ook een versie met zalm voor jullie heb. Spinazie is zo lekker en je kan er zoveel mee doen. Ook in dit gerecht komt de spinazie goed tot zijn recht. Serveer deze zalm met aardappelpuree of pasta of waarom ook niet gewoon met versgebakken stokbrood?
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 2 zalmfilets zonder vel
- peper van de molen
- zout
- 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
- 250 gr kerstomaatjes, gehalveerd
- 50 ml witte wijn (of bouillon)
- 150 gr jonge spinazie, gewassen en gezwierd
- 10 basilicumblaadjes, opgerold en fijngesneden
- 200 ml culinaire room
- 1/2 citroen, in plakjes gesneden
- het sap van 1/2 citroen
Hoe gaan we te werk:
- Zet een brede pan op het vuur en laat die goed warm worden.
- Doe een bodempje olijfolie in de pan en laat de olie goed warm worden.
- Dep de zalmfilets droog met keukenpapier en kruid ze met peper en zout.
- Leg de zalmfilets in de pan en laat ze mooi krokant bakken op één kant.
- Draai de filets voorzichtig om en laat de andere kant nog 2 min bakken.
- Haal de filets uit de pan en leg ze op een bord.
- Voeg wat extra olie toe en verminder de warmte een beetje.
- Fruit de sjalotjes glazig.
- Voeg de knoflook toe en laat die geurig worden.
- Van zodra de keuken heerlijk ruikt, leg je de gesneden tomaatjes in de pan. Roer goed om en kruid met peper en zout.
- Laat de tomaatjes zachter worden en blus dan de pan met de wijn.
- Strooi de blaadjes spinazie en de basilicum over de tomaatjes. Laat de spinazie slinken.
- Leg de zalmfilets in de pan tussen de spinazie.
- Giet de room in de pan en leg de plakjes citroen in de saus.
- Voeg het citroensap toe.
- Laat de zalmfilets goed doorwarmen en serveer.
TIP:
Je kan gerust wat chilivlokjes toevoegen aan dit gerecht als je het graag pittig hebt.
Reacties