Asperge-aardappelsalade
Foto Cathy Van de Moortele |
Het aspergeseizoen is volop bezig en ik ben zo blij met dit witte goud. Altijd op zoek naar leuke manieren om de asperges te bereiden. Deze asperge-aardappelsalade wordt hier graag gegeten. Deze versie is heel eenvoudig, maar je kan ze nog opleuken naar eigen smaak, bv met gerookte zalm of hamsnippers of grijze garnaaltjes. Vandaag heb ik deze salade geserveerd in little gem blaadjes maar wat dacht je ervan, om de salade te scheppen in uitgeholde (ontvelde) tomaten? Klinkt ook niet slecht toch?
Wat hebben we nodig:
- 500 gr vastkokende aardappelen
- 2 eieren, hardgekookt
- 5 asperges
- handvol platter peterselie, gewassen en gesnipperd
- peper van de molen
- zout
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- sap van 1/2 citroen
- Aleppo peper (rode peper) voor de kleur of paprikapoeder
- little gem
Hoe gaan we te werk:
- Kook de aardappelen gaar in de pel. Laat ze even afkoelen en verwijder dan de schilletjes.
- Snij de aardappelen in plakken en daarna in blokjes. Doe ze in een kom.
- Pel de eieren. Snij ze in plakken en daarna in blokjes. Doe ze bij de aardappelen in de kom.
- Schil de asperges van het kopje naar beneden. Snij de kontjes weg.
- Kook ze gaar in ruim, licht gezouten water. Test de asperges op gaarheid na 10 min: een aardappelmesje moet er vlot door gaan. We gaan voor al dente asperges, dus zeker niet plat koken.
- Laat de asperges goed uitlekken en snij ze dan in rondjes. Doe ze bij de aardappelen in de kom.
- Strooi de peterselie over de salade.
- Kruid met peper en zout.
- Maak een dressing van de olijfolie, witte wijnazijn en het citroensap.
- Giet de dressing over de salade en schep om.
- Dek goed af en laat de salade afkoelen in de koelkast.
- Serveer de salade op blaadjes little gem of in een uitgeholde tomaat.
- Strooi wat paprikapoeder of rode peper over de salade ter afwerking.
TIP:
Koop je asperges niet te lang op voorhand: vers is beter!
Je kan de asperges ook stomen in een stoommandje.
Asperges schillen: zet een kookpot omgekeerd op je werkblad. Leg er een asperge op. Schil de asperges van het kopje naar het kontje. De schillen vallen naast de pot. Snij het onderste stukje weg. Spaar de schillen en de kontjes in de diepvriezer om er later bouillon van te trekken voor aspergesoep.
Bij Andries voor jou je asperges machinaal schillen. Verbruik geschilde asperges zo snel mogelijk.
Je kan deze salade nog opleuken met reepjes gerookte zalm of snippers gekookte ham of gerookte forel.
Reacties