Carnitas

Foto Cathy Van de Moortele

Om carnitas te kunnen maken, moet je eerst pulled pork maken. Zorg dat je goed georganiseerd bent en laat de slowcooker het werk doen. Het vlees mag zelfs de hele nacht garen, zodat het mooi uit elkaar valt in draadjes. Na het garen bak je het vlees nog even krokant in de pan, terwijl je het ook bevochtigt met de bouillon waarin het vlees gegaard is. Klinkt dat goed?

Wat hebben we nodig:

  • 1 kg varkensschouder
  • zout
  • 1 sinaasappel, gehalveerd
  • 1 grote ui, gepeld en gehalveerd
  • 1 wortel, gewassen en in stukken gesneden
  • 1 selderstengel, in stukken gesneden
  • 1 kaneelstok
  • 4 laurierblaadjes
  • enkele peperkorrels
  • 1 bouillonblokje
  • 500 ml water
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Wrijf de varkensschouder in met zout aan alle zijden, leg hem in een gesloten bak en zet hem een dag in de koelkast.
  • Zet de slowcooker klaar.
  • Leg de varkensschouder in de slowcooker en leg er de sinaasappelhelften, de ui, wortel, selder, kaneel, laurier en peperkorrels bij.
  • Breek een bouillonblokje in de slowcooker en giet er het water bij.
  • Zet het deksel op de pot en laat het vlees 6 - 8u garen op LOW.
  • Schep het vlees uit de slowcooker op een houten plank. Hou de uien uit de slowcooker apart.
  • Met 2 vorken trek je het vlees uit elkaar tot draadjes. Snij de uien fijn.
  • Zeef het kookvocht in een maatbeker en gooi de aromaten weg.
  • Zet een grote pan op het vuur en laat die goed warm worden.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in de warme pan en laat die ook warm worden.
  • Met een tang verdeel je het vlees en de uien over de bodem van de pan. Bak desnoods het vlees in 2x als je pan niet groot genoeg is.
  • Laat het vlees onderaan een korstje krijgen en giet er dan wat van de bouillon bij om het vlees sappig te houden.
  • Serveer de carnitas in Mexicaanse tortilla's of de harde tacoschelpen met snippers rode ui, blokjes tomaat, reepjes ijsbergsla, ...

TIP:

Je kan de carnitas ook even in de oven zetten om een korstje te krijgen. Verspreid het vlees op een bakplaat in één laag en giet er een laagje van de bouillon bij. Zet het vlees 5 min onder de hete grill en meng daarna alles door elkaar zodat het vlees niet uitdroogt.
Zorg dat er voldoende vet op het vlees zit, zodat het vlees niet te droog wordt.

Reacties