Broodpudding van croissants
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik koop eigenlijk nooit croissants, omdat ik niet in de buurt woon van een bakkerij die echt krakend verse croissants bakt. Maar deze keer kocht ik croissants met de bedoeling er iets anders mee te gaan doen. Mijn eerste recept met de croissants was alvast geslaagd, daar heb ik een soort quiche van gemaakt. Met de rest van de croissants heb ik deze heerlijk smeuïge broodpudding gemaakt. Ga maar alvast zitten, dit is een blijvertje. Om het nog een beetje gezond te maken, heb ik er ook bosbessen bij gedaan, maar dat is totally up to you. Je kan er bijvoorbeeld ook rozijnen of nootjes doorheen doen.
Wat hebben we nodig:
- klontje boter
- 2 "oude" croissants
- 115 gr fijne griessuiker
- 20 ml water
- 115 ml room 35%
- 115 ml volle melk
- 35 ml Licor 43
- 1 eetlepel vanille extract
- 2 eieren
- snuifje zout
- 75 gr bosbessen
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 230°C. Zet een bakplaat met silicone matje klaar.
- Snij de croissants overlangs door en leg ze op de bakplaat met de kruimkant naar boven.
- Bak de croissants knapperig in 5 min.
- Vet een ronde vorm van 26cm diameter in met een klontje boter. Vergeet ook de zijkanten niet.
- Met een schaar knip je de croissants in grove stukken. Leg ze in de beboterde vorm.
- Doe de suiker met het water in een steelpannetje.
- Zet het pannetje op een medium vuur en laat de suiker wegsmelten in het water. Roer niet!! Doe je dat wil, dan krijg je suikerkristalletjes en dat wil je niet.
- Laat het water weg koken tot je een amberkleurige caramel krijgt.
- Neem het pannetje van het vuur en roer er de mengeling van room, melk, Licor 43 en vanille door.
- Zet het pannetje weer op een medium vuur en laat alles samen mengen zonder te roeren. Schud af en toe even met het pannetje om te zien of alle ingrediënten mooi samen wegsmelten.
- Klop de eieren los met een snuifje zout in een hittebestendige kom.
- Giet de warme room straalsgewijs bij de eieren en klop goed door, zodat de eieren niet gaan stollen.
- Giet dit beslag over de croissants en strooi er ook de bosbessen over.
- Duw met de bolle kant van een lepel de croissants onder het beslag.
- Laat de croissants 10 min weken voor je ze de oven in schuift.
- Na 25 min haal je de broodpudding uit de oven.
- Laat de pudding 10 min afkoelen op een rooster.
- Serveer de pudding lauwwarm.
TIP:
Je hoeft geen alcohol te gebruiken als je dat niet lekker vindt. Je kan ook andere alcohol gebruiken zoals Amaretto of cognac of Armagnac.
Het bakken van de croissants zorgt ervoor dat de natte ingrediënten beter opgenomen worden.
Moest je je echt niet kunnen inhouden: een bolletje roomijs doet het hier prima bij.
Reacties