Kikkerbilletjes in lookboter

Foto Cathy Van de Moortele

Iets wat we vroeger graag kozen bij de Chinees, maar wat is het heerlijk om dit gewoon thuis zelf klaar te maken. Al een hele week had ik zin in kikkerbilletjes. Mijn zoektocht eindigde in winkel 4 en met een grote glimlach vertrok ik naar huis om te genieten van deze delicatesse.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr kikkerbillen, ontdooid
  • zout
  • bloem
  • 2 eetlepels olie
  • 75 gr boerenboter
  • 4-6 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • een handvol peterselie, fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • Aleppo peper (rode pepervlokjes, ook pul biber genoemd)
  • sap van 1/2 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Hak het rugje van de billetjes en gooi die weg. Hak ook de teentjes af als die nog aan de billetjes zitten.
  • Dep de kikkerbilletjes droog en kruid ze met zout.
  • Doe een flinke eetlepel bloem in een diepvrieszakje, voeg de kikkerbilletjes doe en sluit het zakje.
  • Schud goed zodat de billetjes een dun laagje bloem krijgen.
  • Verhit een antikleefpan op het vuur tot ze goed warm is en voeg dan de olie toe.
  • Laat de olie goed warm worden.
  • Leg de helft van de kikkerbillen in de pan en laat ze kleuren aan één zijde. Kleur ook de andere zijde.
  • Voeg de boter toe en laat ze schuimig worden.
  • Haal de billetjes uit de pan en leg ze op een bord.
  • Bak de rest van de kikkerbilletjes aan beide zijden en voeg de eerste portie weer toe.
  • Strooi de knoflook over de billetjes en schud goed met de pan om de knoflook te verdelen.
  • Laat de knoflook geurig worden.
  • Voeg de peterselie toe en schud opnieuw goed met de pan.
  • Laat de kikkerbillen nog even goed doorwarmen. Probeer met een vorkje om te zien of ze gaar zijn. Het vlees moet makkelijk van de botjes komen.
  • Neem de pan van het vuur, kruid met peper van de molen en wat Aleppo peper.
  • Verfris het gerecht met het citroensap.

TIP:

Geef vers gebakken, krokant brood bij dit gerecht, zodat je niets van de knoflookboter verloren moet laten gaan.
Kikkerbilletjes = fingerfood! Probeer ze niet met mes en vork te eten, hier heb je je vingers voor nodig. Zuig het vlees van de botjes en zet een kommetje klaar om de botjes in te leggen.


Reacties