Appelkoek

Foto Cathy Van de Moortele

Ik eet niet zo vaak Granny Smith appels, maar haalde ze wel in huis voor deze appelkoek. Heerlijk zeg en niet eens zo moeilijk om te maken: weinig ingrediënten, korte baktijd. Je hebt alleen 30 min koeltijd nodig voor het deeg. Rudolph van Veen maakte deze appelcarré/appelkoek in vierkante vormpjes, maar die vond ik niet meteen. De ronde vormpjes doen het ook prima. Rond en gezond. Ofzo.

Wat hebben we nodig:

  • klontje koude boter
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 60 gr suiker
  • 20 gr (zelfgemaakte) vanillesuiker
  • 160 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 3 gr bakpoeder
  • neutraal paneermeel
  • 1 Granny Smith appel, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • 1/2 koffielepel maïzena
  • 1 eierdooier
  • hittebestendige suikerkristallen

Hoe gaan we te werk:

  • Vet 4 ronde taartvormpjes in met de koude boter en zet ze klaar op een bakplaat in de koelkast.
  • Doe de boter met de suiker en de vanillesuiker in de kom van de Kenwood. Klop de boter romig met de K-klopper.
  • Meng de bloem met het zout en het bakpoeder en klop die onder het boter/suikermengsel.
  • Meng niet langer dan nodig.
  • Vorm een schijf van het deeg, wikkel die in plastic folie en leg het deeg 30 min de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snij de appel in blokjes en meng die met de maïzena. Dit zal ervoor zorgen dat het taartje niet te vochtig wordt en de bodem niet zompig.
  • Haal het deeg uit de koelkast en laat het 5 min op kamertemperatuur rusten.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem, leg het deeg erop en bestuif ook dat met bloem.
  • Rol het deeg uit tot het ongeveer 4mm dik is. 
  • Steek 4 rondjes uit het deeg met de bovenkant van de taartvormpjes. Leg de deeglapjes in de vormpjes en druk het deeg omhoog met je duimen, zodat het deeg dunner wordt en het vormpje netjes bekleed is. Prik het deeg in met een vork op meerdere plaatsen en strooi er een klein beetje paneermeel op om vocht van de appeltjes op te zuigen.
  • Kneed het resterende deeg kort en rol het opnieuw uit.
  • Verdeel de appeltjes over de 4 vormpjes.
  • Steek opnieuw rondjes uit het deeg en leg die over de appeltjes als deksel.
  • Druk het dekseltje aan.
  • Snij de deksels kruiselings in zodat de stoom weg kan tijdens het bakken.
  • Bestrijk de dekseltjes met de losgeklopte eierdooier.
  • Strooi op elk taartje wat hittebestendige suikerkristalletjes. Die smelten niet tijdens het bakken. Deze suikerkristallen worden ook gebruikt op appelflappen en roomhoorntjes.
  • Bak de appelkoek 25 min op de bakplaat of tot ze goudbruin zien.
  • En dan het moeilijkste werk: laat de appelkoek helemaal afkoelen in de vormpjes op een rooster, zodat ze niet uit elkaar vallen bij het ontvormen.

TIP:

Kies voor een zurige, stevige appel, zoals Granny Smith. Jazz of Kanzi is ook een goeie keuze.

Reacties