Rijstpap met pistache nootjes

Foto Cathy Van de Moortele

We wijken eens af van de standaard rijstpap voor de afwerking. Maar zoals bij alle rijstpaprecepten, gebruik ik ook in dit recept liefst verse melk van de boer. Ga er naar op zoek in jouw buurt, je vindt vast wel ergens een melktap die jou verder helpt.

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr arboriorijst (voor risotto, paella, ..)
  • 120 ml water
  • 1 liter verse melk (of volle melk)
  • merg van 1 vanillestokje + de leeggeschraapte vanillestok
  • 80 gr fijne griessuiker
  • 80 ml melk
  • 10 gr maïzena
  • gepelde, ongezouten pistache nootjes, gehakt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de (ongewassen) rijst in een zware pot, type Le Creuset en giet er het water bij.
  • Kook de rijst tot het water weg is.
  • Giet nu de liter melk over de voorgekookte rijst en doe het vanillemerg en de vanillestok er bij.
  • Breng de melk aan de kook en voeg de suiker toe.
  • Verminder het vuur naar medium warmte en laat de rijst verder garen tot hij heel erg zacht is. De hoeveelheid melk zal heel veel lijken, maar het recept klopt.
  • Klop de 80 ml melk los met de maïzena en voeg die op het einde toe aan de rijstpap om hem nog wat dikker te maken.
  • Giet de rijstpap in een glazen kom en leg er onmiddellijk plastic folie over, zodat er geen lucht aan kan. Laat de rijstpap afkoelen tot hij helemaal koud is.
  • Schep de rijstpap in kommetjes en strooi er gehakte pistache nootjes over.

TIP:

Bewaar de rijstpap met verse melk max 3-4 afgedekt in de koelkast.
Fan van het Midden-Oosten? Voeg dan ook een eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater toe op het einde van de gaartijd.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties