Wontons

Foto Cathy Van de Moortele

Een aantal jaren geleden was ik echt verslaafd aan het maken en het eten van wontons. Het was er zwaar over... ik geef het toe. Onze dochters kunnen die verslaving beamen... daar ik toendertijd naar Antwerpen, Gent of Brugge moest om wonton velletjes te kopen, ebde het maken van de wontons stilletjesaan weg. Maar hallo!! Nu hebben we gewoon een Aziatische supermarkt in de buurt en die verkoopt uiteraard ook wonton velletjes. Ik ben weer vertrokken! Je bent gewaarschuwd.

Wat hebben we nodig:

  • vierkante wonton velletjes voor wonton soep, ontdooid
  • 250 gr varkensgehakt of gemengd gehakt
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en zeer fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 koffielepel oestersaus
  • snuifje suiker
  • snuifje zout
  • snuifje gemalen witte peper
  • 1 koffielepel getoaste sesamolie
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1.5 l (verse) kippenbouillon
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • extra getoaste sesamolie
  • sambal oelek

Hoe gaan we te werk:

  • Leg de wonton velletjes onder een vochtige handdoek, zodat ze niet de kans krijgen om uit te drogen.
  • Zet een klein kommetje met wat koud water naast je.
  • Meng het gehakt met de pijpajuintjes, sojasaus en oestersaus in een kom.
  • Kruid met suiker, zout, peper en sesamolie.
  • Meng het eiwit en de maïzena door het gehakt.
  • Neem het aangemaakte gehakt met 1 hand vast en sla het met geweld terug in de kom.
  • Doe dit een 10-tal keer. Het gehakt wordt hierdoor heel zacht.
  • Breng de bouillon zachtjes aan de kook in een brede pot, wanneer je halverwege het vormen van de wontons bent.
  • Zet een groot bord klaar en vet het in met wat olijfolie zodat de wontons niet blijven kleven.
  • Leg een wonton velletje op je werkblad. Leg er een koffielepeltje gehakt op.
  • Maak de randjes rondom rond vochtig met water. Gebruik hiervoor je wijsvinger.
  • Vouw nu de onderkant van het velletje over de vulling en druk goed aan. Je hebt nu een rechthoek.
  • Maak de twee onderste hoekjes vochtig met wat water en vouw ze over elkaar.
  • Leg de wontons op het ingevette bord. Ga zo door tot alle wontons gevormd zijn.
  • Breng de bouillon tot net onder het kookpunt. De wontons zouden barsten als het water te heftig kookt.
  • Laat de wontons in de bouillon zakken en roer in de bouillon zodat ze niet op de bodem blijven plakken.
  • Kook de wontons ongeveer 5 min. Je zal zien hoe de wontons veranderen. Het velletje moet helemaal rond het gehakt gaan rimpelen en een beetje doorzichtig worden.
  • Serveer de wontons in de bouillon en werk die af met gesnipperde pijpajuin, getoaste sesamolie en een schepje sambal oelek voor wie het graag pittig heeft.

TIP:

Kook niet teveel wontons tegelijk. Werk liever in delen en schep de gare wontons tussentijds in een kom met een beetje olie, zodat ze niet aan elkaar kleven. Eens alle wontons klaar zijn, breng je ze weer samen in de bouillon.
Vind je deze vorm te moeilijk? Vouw dan gewoon de onderkant over de vulling naar boven tot een rechthoek. Of vouw een driehoek van de velletjes.
Gebruik je ronde gyozavelletjes? Vouw dan de gyoza dicht zodat je een halve cirkel hebt en maak 2 vouwen aan de voorkant (zie onderste foto's).

Foto Cathy Van de Moortele


Je kan de wontons op voorhand maken en invriezen. Bestrooi een plaatje met wat maïzena en zet daar de wontons op. Vries ze in, stop ze in een diepvrieszakje en verbruik ze binnen de maand.
Ik gebruik liefst verse kippenbouillon, maar gebruik gerust wat jij in huis hebt.
Dit is een heel eenvoudige vulling. Je kan de vulling nog verrijken met 200 gr fijngehakte rauwe scampi of er 1/4 scampi opleggen voor je het wonton velletje toevouwt bijvoorbeeld.
Wontons worden ook wel eens dim sum of wantom genoemd. Je kan ze serveren in bouillon of met een dipsaus.
Ben je heel erg moedig? Dan kan je ook zelf je wonton velletjes maken. Ik heb dat zelf ook een tijdje gedaan.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties