Spaghetti met aspergescheutjes en pangrattato

Foto Cathy Van de Moortele

Het kersenseizoen is bijna begonnen, maar ik ben nog helemaal in de ban van asperges. Mijn groentenboer had aspergescheutjes te koop en ik vind scheutje altijd leuk om mee te werken: je kan ze verwerken in een salade of ze gebruiken ter afwerking van een gerecht. Maar ook warm doen ze het goed. Vandaag heb ik verse spaghetti gemaakt en die gemengd met aspergescheutjes. Het krokante van de pangratto (gooi nooit oud brood weg, maar droog het) doet het hier heel erg goed bij. Voor een beetje pit heb ik er wat chilivlokjes bij gedaan en het citroensap geeft het dat weer een kick. Ben je er klaar voor?

Wat hebben we nodig:

  • vers gemaakte spaghetti op basis van 50 gr ei (1 gemiddeld ei) en 100 gr pastabloem
  • 30 gr boerenboter
  • snuif zout
  • enkele chilivlokjes
  • 1/2 bakje aspergescheutjes
  • sap van 1/2 citroen
  • platte peterselie, gesnipperd
  • Parmezaanse kaas
  • oud brood, gedroogd
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Meng het ei met de bloem tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plastic (of stop het in een plastic of silicone zakje) en laat het 30 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken en rol ze uit tot platte schijven.
  • Haal het deeg door de pastarollen tem stand 6 (ik heb 9 standen op mijn Kenwood pastamaker).
  • Bestuif de pastavellen met wat extra pastabloem, zodat de spaghettisliertjes straks niet aan elkaar kleven.
  • Haal de pastavellen door het spaghetti accessoire (Kenwood) en leg de spaghetti even te drogen op een pastadroogrek.
  • Breng een pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Ondertussen zet je een hapjespan op het vuur en laat je daarin de boter smelten.
  • Kruid de boter met zout en chili.
  • Eens de spaghetti al dente is, schep je hem in de hapjespan, samen met een flinke pollepel pastakookvocht. Laat de spaghetti nog even verder garen in de hapjespan. Het zetmeel in het pastakookvocht zal niet alleen de saus binden, maar ook laten glanzen.
  • Meng de pasta in de pan met de aspergescheutjes en laat ze kort slinken.
  • Zet de pan van het vuur, pers de halve citroen uit boven de pasta en strooi er de peterselie over.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas over je gerecht.
  • Stamp het brood kleiner (er mogen wat grotere stukjes in zitten, dat maakt het interessanter en rustieker) in de vijzel en bak de kruimels krokant in wat hete olie. 
  • Strooi de pangrattato over je spaghetti.

TIP:

Na het bakken van brood, leg ik oude sneden brood op een bakplaat in de oven wanneer die aan het afkoelen is. Zo kan je het brood helemaal uitdrogen en krokant maken en kan je het later verwerken tot paneermeel of ook deze pangrattato.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties