Stoofpotje van kip
Foto Cathy Van de Moortele |
Kippendijen zijn het sappigste stuk van de kip en ideaal voor dit gerecht. Je kan uiteraard ook de filets of de kippenhaasjes gebruiken, wat je zelf wilt natuurlijk. Er zitten extra groentjes in dit stoofpotje en daar kan niemand wat op tegen hebben: kleur, vitamientjes, smaak! Er is hier meestal vers gemaakte kippenbouillon in huis en die kwam weer goed van pas in dit stoofpotje.
Wat hebben we nodig:
- 500 gr ontboute kippendijen, in hapklare stukken gesneden
- peper van de molen
- zout
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 2 wortels, geschraapt en in stukken gesneden
- 1 dikke steel bleekselderij, schoongemaakt en in stukken gesneden
- 1 rode paprika, ontpit en in stukken gesneden
- 50 ml witte wijn
- 2 eetlepels bloem
- de blaadjes van 1 tak rozemarijn, fijngehakt
- enkele takjes thijm, gerist
- enkele blaadjes salie, fijngesneden
- 2 aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 1 zoete aardappel, geschild en in stukken gesneden
- 500 ml kippenbouillon
- 70 gr diepvrieserwtjes
- 150 ml room
- 1 eierdooier
Hoe gaan we te werk:
- Dep de kippenstukjes droog met keukenpapier en kruid ze aan alle zijden met peper en zout.
- Zet een zware pot, type Le Creuset, op het fornuis en warm die op.
- Doe wat olie in de pot en laat die goed warm worden.
- Bak de kippenblokjes aan alle zijden bruin. Ze hoeven nog niet te garen.
- Schep de kip uit de pot en voeg indien nodig, wat extra olie toe.
- Doe de uien in de pan, bestrooi ze met wat zout, en laat ze wat zachter worden. Roer af en toe met een lepel en schraap de bakrestjes los.
- Voeg de wortelen, selder en paprika toe en schep af en toe om. Laat de groentjes wat zachter worden.
- Blus met de witte wijn en schraap de laatste bakrestjes los.
- Laat de wijn praktisch uitkoken.
- Strooi de bloem over de groenten, roer goed om tot je geen bloem meer ziet.
- Laat nog even door bakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
- Kruid met rozemarijn, thijm, salie, peper en zout.
- Leg de (zoete) aardappelstukken bij de groenten in de pot en leg nu ook de kip er weer bij.
- Overgiet met de bouillon en breng alles aan de kook.
- Zet een deksel op de pot en laat het gerecht op een zacht vuur verder pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.
- Strooi de diepvrieserwtjes over het gerecht.
- Meng de room met de dooier en roer die door het stoofpotje.
- Warm nog eens goed door.
TIP:
Trek de grootste draden van de selder bij het schoonmaken.
Vind je het stoofpotje nog een beetje teveel vocht bevatten? Maak dan een papje van maïzena met wat koud water en voeg dat aan het hete gerecht toe, terwijl je goed roert.
Wil je dit gerecht invriezen? Voeg de room en de eierdooier dan nog niet toe.
Reacties