Varkenswangen in rode wijn

Foto Cathy Van de Moortele

Botermals, hartverwarmend, maagvullend: sappige varkenswangen in rode wijnsaus. Ik zeef de saus nadat de wangen gegaard zijn en laat die dan nog even inkoken. Serveer de wangen met polenta, smeuïge aardappelpuree of tagliatelle en hartige wintergroenten. Vandaag waren het spruitjes en aardappelmousseline. En nu jij!

Wat hebben we nodig:
  • 12 varkenswangen, op kamertemperatuur
  • peper van de molen
  • zout
  • bloem
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in brunoise gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in brunoise gesneden
  • 3 stelen selder, schoongemaakt en in brunoise gesneden
  • 1 prei, schoongemaakt en in halve ringen gesneden
  • 1/2 fles rode wijn
  • 200 ml bouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tak rozemarijn
  • enkele takjes thijm
Hoe gaan we te werk:
  • Verwijder vliesjes van de wangen en dep ze mooi droog.
  • Kruid aan beide zijden met peper en zout.
  • Bestuif de wangen met een dun laagje bloem.
  • Laat wat olijfolie smelten in je grootste pan.
  • Korst de wangen aan beide zijden mooi aan en leg ze in de slowcooker.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan en fruit de groenten glazig. 
  • Blus met de rode wijn en bouillon en laat die goed doorwarmen. Roer bakrestjes los.
  • Maak een bouquet garni van de laurier, rozemarijn en thijm.
  • Voeg de groenten met het vocht en de bouquet garni toe aan het vlees in de slowcooker.
  • Zet de slowcooker op High op 3u. Check af en toe de gaarheid van het vlees. De wangen moeten zacht zijn, maar moeten wel hun vorm blijven behouden.
  • Haal de wangen uit de saus.
  • Zeef de saus als je dat wenst, gooi het bouquet garni weg en laat de saus inkoken tot ze dik genoeg is.
  • Serveer de wangen met de saus.
TIP:

Ik maak altijd een grote hoeveelheid varkenswangen en vries ze dan in porties in.

Reacties