Geroosterde bloemkool

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hoor nog veel te vaak: mijn kinderen lusten geen groenten.... Hoe kan dat zelfs? Er zijn zoveel verschillende soorten groenten, zoveel verschillende manieren om ze te bereiden en de smaken zijn zo verscheiden? Ik geloof daar dus niets van. Neem je kinderen mee als je gaat winkelen, laat ze elk zelf 5 soorten groenten uitkiezen. Ze zullen misschien iets kiezen wat jij normaal nooit in je winkelmand legt (yay, nu eet jij ook eens iets anders), maar dat is ok: groenten zijn groenten. Laat ze helpen om de groenten schoon te maken en om ze te bereiden. Betrek hen in het kookproces: hoe willen ze de groenten snijden? Wat lijkt hen lekker? Kan je de groente rauw proeven? Houden ze van knapperig (idee: beetgare wokgroenten) of vinden ze het juist fijn wanneer de groenten heel zacht zijn (soep of aardappelpuree verrijkt met groenten)? Hou ruimte voor gesprek en dring hen niets op. Geen groenten lusten, is aangeleerd gedrag. Tijd om weer wat meer groenten te integreren in je weekmenu. Stel dat menu eens op met als eerste gedacht: welke groente eten we vandaag en wat eten we daarbij? Je komt gegarandeerd uit bij andere gerechten en mogelijkheden. Enne... er is niets mis mee om bij elke maaltijd 2 soorten groenten te voorzien.

Wat hebben we nodig:

  • 1/4 bloemkool, in roosjes verdeeld en gewassen
  • 3 gekookte aardappelen, in stukken gesneden
  • olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
  • oregano
  • chilivlokjes
  • uienpoeder
  • lookpoeder
  • pitloze, rode druiven 

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een bakplaat klaar.
  • Doe de bloemkoolroosjes met de stukken aardappel in een kom.
  • Drizzle er een mooie hoeveelheid olijfolie over en hussel alles door elkaar. Alles moet een olielaagje hebben.
  • Stort alles uit op het bakplaat.
  • Kruid met peper, zout, oregano, chili, uienpoeder, lookpoeder en hussel nogmaals door elkaar.
  • Zet de bakplaat zo'n 45 - 60 min in de oven en draai de groenten halverwege om.
  • Ondertussen besprenkel je de druifjes met olijfolie en kruid je ze met peper en zout.
  • Op het einde van de baktijd, strooi je de druifjes over de groenten en laat je die nog 15 min mee roosteren. 

TIP:

Ik heb deze schotel afgewerkt met sriracha mayonaise en flink wat verse bladpeterselie.
Geen druiven in huis? Werk de schotel na het roosteren af met granaatappelpitjes voor een zoetere toets.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties