Spaghettipompoen met kerstomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Je moet wel een beetje op zoek gaan naar die spaghettipompoen, gezien hij niet overal verkrijgbaar is. Maar ik vond een mooi exemplaar bij Albert Heijn en zag al meteen voor me, wat ik er mee wou gaan doen. Heel eenvoudig, maar toch een lekker gerecht!

Wat hebben we nodig:

  • 1 spaghettipompoen
  • Maldon zoutvlokjes
  • peper van de molen
  • verse thijm, gerist
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • 200 gr donkere kerstomaatjes

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 210°C. Zet een bakplaat klaar.
  • Snij de boven- en onderkant van de pompoen weg, zodat je hem mooi rechtop kan zetten op je snijplank.
  • Met je koksmes snij je de pompoen door, van boven naar beneden.
  • Verwijder de pitten met een lepel.
  • Wrijf het vruchtvlees in met olijfolie en kruid goed met zout, peper en thijm.
  • Leg de pompoenhelften met het vruchtvlees naar beneden, op de bakplaat.
  • Schuif de pompoen voor 45 - 60 min in de oven. Een aardappelmesje moet zeer vlot door de schil gaan.
  • Ondertussen verwarm je wat olijfolie in een pan.
  • Fruit de uien glazig en voeg de knoflook toe.
  • Leg de hele tomaatjes in de pan en laat ze zo'n 15 min pruttelen.
  • Met een pureestamper duw je de helft van de tomaatjes plat.
  • Kruid met peper, zout en thijm.
  • Haal de pompoen uit de oven en gebruik een vork om het vruchtvlees in draadjes los te maken.
  • Serveer de pompoen met de kerstomatensaus.

TIP:

Ik heb jumbo tijgergamba's gegrild en die bestreken met citroenknoflookboter. Heerlijk bij deze pompoen.

Reacties