Kip uit de oven

 

Foto Cathy Van de Moortele

Knip takjes verse rozemarijn en thijm als je die nog in je tuin staan hebt, halveer een citroen en laat jezelf helemaal gaan bij de knoflook: deze kip is da bomb!

Wat hebben we nodig:

  • 1 braadkip, drooggedept
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 30 ml olijfolie
  • 65 ml witte wijn
  • sap van 1/2 citroen
  • 3 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • vers gesnipperde peterselie
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 bol knoflook, horizontaal doorgesneden (je zal maar de helft nodig hebben)
  • 2 takjes rozemarijn
  • enkele takjes thijm

Hoe gaan we te werk:

  • Leg de oven aan op 200°C (hetelucht) en zet een ovenschaal klaar. Ik heb mijn Emile Henry potato baker gebruikt deze keer en het deksel 30 min op de kom gelaten om de kip mooi sappig te houden.
  • Meng de gesmolten boter met de olijfolie, witte wijn, het citroensap, de knoflook en de peterselie.
  • Wrijf de kip helemaal in met deze marinade, ook de binnenkant en tussen vel en vlees. Hou de overblijvende marinade apart.
  • Kruid de kip goed met peper en zout, van binnen en van buiten.
  • Stop een halve bol knoflook in de binnenkant van de kip en prop er ook enkele takjes rozemarijn en thijm bij. Sluit de holte af met de uitgeperste citroen.
  • Bind de billen aan elkaar vast met keukentouw, zodat de kip gelijkmatig gaart.
  • Leg de kip in een ovenschaal met deksel en zet ze 30 min in de hete oven.
  • Neem het deksel weg, bestrijk de kip opnieuw met de marinade en schuif ze nog 30-40 min in de oven.
  • Zet de grill aan en laat de kip nog 3 min kleuren onder de grill.
  • Laat de kip 10 min rusten onder aluminiumfolie voor je ze aansnijdt.

TIP:

De gaartijd zal afhankelijk zijn van je oven, van de grootte van de kip.
Mechelse koekoek is ideaal voor dit gerecht.

Reacties