Kip uit de oven
Foto Cathy Van de Moortele |
Knip takjes verse rozemarijn en thijm als je die nog in je tuin staan hebt, halveer een citroen en laat jezelf helemaal gaan bij de knoflook: deze kip is da bomb!
Wat hebben we nodig:
- 1 braadkip, drooggedept
- 50 gr boter, gesmolten
- 30 ml olijfolie
- 65 ml witte wijn
- sap van 1/2 citroen
- 3 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
- vers gesnipperde peterselie
- peper van de molen
- zout
- 1 bol knoflook, horizontaal doorgesneden (je zal maar de helft nodig hebben)
- 2 takjes rozemarijn
- enkele takjes thijm
Hoe gaan we te werk:
- Leg de oven aan op 200°C (hetelucht) en zet een ovenschaal klaar. Ik heb mijn Emile Henry potato baker gebruikt deze keer en het deksel 30 min op de kom gelaten om de kip mooi sappig te houden.
- Meng de gesmolten boter met de olijfolie, witte wijn, het citroensap, de knoflook en de peterselie.
- Wrijf de kip helemaal in met deze marinade, ook de binnenkant en tussen vel en vlees. Hou de overblijvende marinade apart.
- Kruid de kip goed met peper en zout, van binnen en van buiten.
- Stop een halve bol knoflook in de binnenkant van de kip en prop er ook enkele takjes rozemarijn en thijm bij. Sluit de holte af met de uitgeperste citroen.
- Bind de billen aan elkaar vast met keukentouw, zodat de kip gelijkmatig gaart.
- Leg de kip in een ovenschaal met deksel en zet ze 30 min in de hete oven.
- Neem het deksel weg, bestrijk de kip opnieuw met de marinade en schuif ze nog 30-40 min in de oven.
- Zet de grill aan en laat de kip nog 3 min kleuren onder de grill.
- Laat de kip 10 min rusten onder aluminiumfolie voor je ze aansnijdt.
TIP:
De gaartijd zal afhankelijk zijn van je oven, van de grootte van de kip.
Mechelse koekoek is ideaal voor dit gerecht.
Reacties